*Nettavisen* Økonomi.

Espen mistet datteren, kona og søsteren - mandag var han tilbake på jobben for første gang på tre år.

KJEMPET: Espen Strøm kjempe lenge med sorgen da han opplevde det absolutte marerittet. Foto: Siri Gulliksen (Avisa Nordland)

- Det er ikke pinlig å bli slått ned, men pinlig å ikke reise seg opp igjen.

18.01.15 18:02

BODØ (an.no): Etter tre dødsfall i nær familie på like mange år, ble humor og gode venner nøkkelen til overlevelse for Espen Strøm. Nå er han tilbake som advokat, etter nesten tre års fravær.

– Når galskapen blir så enorm, må man nesten bare flire.

Utsagnet er signert Bodø-advokat Espen Strøm, men har dobbel bunn. For det han har vært gjennom de siste årene, er mer enn mange ville taklet.

Tre dødsfall på tre år

Den profilerte straffe- og barnerettsadvokaten levde et travelt liv, både på jobb og privat, før en kjedereaksjon av hendelser snudde livet hans på hodet. I november 2010 døde søsteren. Året etter fikk hans friske, nyfødte datter hjernehinnebetennelse – og døde bare tre måneder gammel. Så ble kona syk, og måtte gi tapt for kreften rett etter å ha født en ny datter, parets tredje barn.

En ting si æ dæ Gud. Hvis du nekta ho ett glass vin te, havna du i alvorlige problemer!

– Kjære Gud, du burde vært rista! Har du gått fra sans og samling?

Innledningen av en pappas tordentale til Gud og synet av ham – som alene bærer den lille kista til jordfestelsen – har svidd et audiovisuelt brennmerke i alle som var til stede i begravelsen.

For ikke å snakke om da var samlet rundt konas båre, bare kort tid etterpå:

– En ting si æ dæ Gud. Hvis du nekta ho ett glass vin te, havna du i alvorlige problemer!

Sorgen

Strøm satt plutselig igjen alene med to jenter, den ene av dem midt i puberteten.

– Jeg husker jeg tenkte; hvordan får jeg henne til å gå videre? Hvordan skal hun komme gjennom dette her? sier han til Avisa Nordland.

Han skrev et brev til 13-åringen, et brev som prest Odd Eidner brukte i den nyeste boka si, «Det enkle livet». Han skriver om Sorgen.

«Han kommer når han kommer. Han snik sæ innpå mæ, og æ mærke han ikkje før han plutselig har tatt tak i mæ med sine svarte, enorme hender – æ har aldri før sett så svære hender!

Han hold mæ så fast! Æ har prøvd å kjæmpe mæ ut av hannes grep – men d e så umulig, så umulig – og det e kanskje tel det bæste? Han slæpp mæ ikkje før han blir lei, uansett!

Han e en fryktelig type – og fryktelige typa bør man egentlig holde sæ inne med!!»

– Budskapet er at man må slippe inn sorgen, kjenne på den, så hive den ut. Hvis ikke, blir man en vandrende trykkventil.

Slapp av, Espen, om en tre-fire måneder stabiliserer det seg på helt svart

Latter og tårer

I tillegg til å prate masse og ha lav terskel for å be om hjelp fra nettverket sitt, har galgenhumor vært et viktig våpen i kampen mot Sorgen.

– Jeg er glad i latter og humor, det kan snu svart til hvitt, sier han og illustrerer med et eksempel fra legekontoret, en dag der fullstendig panikk, glimt av glede og bunnløs sorg kjempet om plassen.

– Jeg spurte fastlegen min; «skal det være sånn her, at alt veksler mellom helt svart og helt lyst, hele tida?». Han svarte: «Slapp av, Espen, om en tre-fire måneder stabiliserer det seg på helt svart».

Dag for dag

Å klare å fokusere på praktiske ting, dag for dag, har også vært viktig for å beholde vettet.

Når slike ting skjer, oppdager du at du har noen ressurser, noen «superkrefter», du ikke ante du hadde

– Jeg har ting som er viktigere enn meg selv å tenke på. To døtre som nå er mitt ansvar alene. Jeg har vært deres livbøye, men de har også vært min. Når slike ting skjer, oppdager du at du har noen ressurser, noen «superkrefter», du ikke ante du hadde.

Folk spør ham stadig: Hvordan klarer du det?

– Da svarer jeg: Hva skal jeg ellers gjøre? Kan du gi meg et alternativ? Det er ikke pinlig å bli slått ned, men pinlig å ikke reise seg opp igjen.

Heldig, tross alt

Da kona ble syk, tok han permisjon fra advokatjobben og takket ja til å bli nemndsleder i Fylkesnemnda for barnevern og sosiale saker. Erfaringene derfra har vært dyrebare gjennom den tunge tiden.

Men hvor er logikken i at en tre måneder gammel baby og ei 38 år gammel dame dør?

– Jeg er – tross alt – veldig mye heldigere enn mange andre. Jeg har glade, velfungerende og trygge barn som ikke er redde for å snakke om ting som er vanskelig, eller si ifra når Sorgen tar tak i dem. Jeg har sett nok av eksempler på det motsatte. Jeg tror også jeg er veldig obs på eventuelle faresignaler som måtte komme.

Men:

– Når man jobber med juss, og kanskje særlig når det er snakk om hvorvidt barn skal tas fra foreldrene eller ikke, er det helt avgjørende å forstå situasjonen før man tar stilling til den. Men hvor er logikken i at en tre måneder gammel baby og ei 38 år gammel dame dør? Ja, det er situasjonen og jeg må forholde meg til den og akseptere den. Men – nei, jeg kommer aldri til å forstå det. Aldri. Akkurat det har vært slitsomt.

Alt førr ongan

Nå handler det meste av livet om ungene. Fra å fighte med treåringen om hva hun skal ha på seg i barnehagen. Diskutere bleiepriser med alenemødre. Og, ikke minst, svare på spørsmål fra treåringen om moren med:

– Mamma er hos englene.

Tilbake

Mandag – etter nesten tre år – var Espen Strøm tilbake på jobb i kontorfellesskapet Advokat i Nord, firmaet han en gang i tiden var med å stifte.

jeg er i alle fall et annet menneske, et menneske gleder seg til resten av livet

– Det at kollegene mine har «holdt av» plassen min her, er helt unikt. Jeg er også svært takknemlig for den tonen vi har oss imellom. At vi kan spøke om alt, at ingen tripper rundt grøten overfor meg. Humor er viktig, det e sånn det e me mæ.

Han innrømmer at det er godt å være tilbake i advokatyrket.

– Er du en annen advokat nå, enn før? 

– De vet jeg ikke, men jeg er i alle fall et annet menneske, et menneske gleder seg til resten av livet.

Enklere og enklere

Tankene om framtiden oppsummerer han best selv, i brevet til datteren: 

«Derførr har æ invitert han inn, og æ kjæmpe ikke så mye imot længer. Æ lar han førrstå at æ ikkje længer e redd han. Æ ser jo at han da roe sæ ned, og at det faktisk e mulig å prate førrnuft med han. Æ trur aldri han helt komme tel å la mæ være i fred. Men æ trur han blir enklere og enklere å hanskes med etter hvert som vi blir bedre kjent».

Les flere saker fra Avisa Nordland her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.