NA24.no

Estetiske fag glemmes

Sist oppdatert:
Kunstnere og lærere frykter at fokuset på realfag går ut over søkertallet til formgivingsfagene.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

I dag går fristen for å søke opptak til videregående skole ut. Nå frykter kunstmiljøer og lærere at massivt fokus på realfag, gjør at elevene dropper estetiske fag, skriver Dagsavisen lørdag.

NA24 - din næringslivsavis

I fjor stupte antall søkere til formgivningsfag med over 25 prosent på landsbasis, viser tall fra Utdanningsdirektoratet.

Det står i sterk kontrast til den jevne veksten faget opplevde frem til 2006.

- Vi vil se nærmere på årets søkertall når de om få uker står klare, og vurdere om tallene trenger ytterligere analyser, sier seniorrådgiver Angela Kreher i Utdanningsdirektoratet til Dagsavisen.

Bekymringsfullt
Organisasjonen Kunst og Design i skolen er bekymret, og beroliges ikke av Krehers uttalelse.

- Vi er bekymret. Estetisk og visuell kompetanse blir viktigere og viktigere for samfunnet i fremtiden. Beslutninger knyttet til arkitektur og utbygging er eksempler på samfunnsområder som krever denne kompetansen, sier daglig leder i organisasjonen, Kristin Aasgard.

Nå har de bedt Utdannngsdirektoratet ta nye grep for å synliggjøre de estetiske fagene bedre.

- De estetiske fagene har druknet i alt fokuset på behovet for realfagkompetanse, sier Aasgard.

Hun utelukker heller ikke at rådgivere bidrar til elevflukten fordi de ikke er godt nok kjent med mulighetene formgivningsfag gir.

Billedkunstnere også urolige
- Vårt inntrykk er at det er blitt mindre fokus på estetikk i ungdomsskolen fordi barna skal lære mer matte og norsk. Dette påvirker nok ungdommens studievalg, samt deres holdninger til kunst og estetikk i fremtiden, sier leder Gjert Gjertsen i Norske Billedkunstnere.

Dårligere kvalitet fremover
Stein Frost i Utdanningsforbundet mener at skolemyndighetene bør frykte dårligere undervisningskvalitet på estetiske fag i fremtiden.

- Når elevene flykter, flykter lærerne, sier Frost.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere