*Nettavisen* Økonomi.

Et land av «spekulanter»

Bankenes råsalg av garanterte spareprodukter er en skam. På toppen av det hele forteller de nå kundene at de ikke har spart, men spekulert.

16.10.06 06:17

(NA24-KOMMENTAR): Både akademikere og mediefolk har forsøkt å overbevise Ola og Kari om at garanterte spareprodukter som bankinnskudd med aksjeindeksavkastning og aksjeindeksobligasjoner er dårlige alternativer til tradisjonelle spareformer.

Vi har ikke nådd frem. Norske banker har solgt denne typen produkter for titalls milliarder til norske småsparer de siste årene, en kjempesuksess for bankene.

Disse produktene tilbyr en beskyttelse mot verdifall, samtidig som man kan ta del i oppgangen i et spesifisert marked, oftest aksjemarkedet, men også råvarer eller valuta. Det virker selvsagt fristende å få oppside uten nedside.

Klikk på bildet for å forstørre.

Problemer
Men produktene har flere problemer. For det første er kostnadssiden betydelig. For det andre er produktene skrudd sammen slik at flere faktorer bidrar til å begrense oppgangen, for eksempel ved at de følger aksjeindekser som ikke tar hensyn til utbyttebetalingene fra selskapene i indeksen.

Dessuten er mange blitt anbefalt av banken å låne penger for å kjøpe denne typen produkter. Dermed tar banken en margin på lånet også. Man ender gjerne opp en forventet avkastning omtrent som risikofrie statsobligasjoner, men tar en ikke ubetydelig risiko for å tape de direkte kostnadene og alternative renteinntekter.

I denne rapporten (PDF-format) kan du lese mer om dette.

- Spekulasjonsprodukter
Konfrontert med disse innvendingene, sier produktdirektør Bjørn Sverre Haugdal i Fokus Bank følgende til Dine Penger:

- Garanterte produkter som valuta- råvare- og aksjeindeksobligasjoner er i utgangspunktet ikke spareprodukter. De fleste er spekulasjonsprodukter basert på kortsiktige vurderinger av markeder innen valuta, råvarer og aksjer. En spareportefølje vil jeg aldri anbefale å bygge opp med slike produkter.

Jeg er 100 prosent sikker på at det kommer som en bombe på mange av kundene at de ikke har kjøpt spareprodukter, men spekulasjonsprodukter.

Ikke riktig
Det er rett og slett ikke riktig at bankene har solgt dette som spekulasjon. Det er bare å gå inn på bankenes nettsider og se hva de selv kaller det.

Slik innleder for eksempel Fokus Banks nettsted omtalen av bankens garanterte produkter: «Sparing (min utheving) i aksjeindeksobligasjoner (AIO) og bankinnskudd med aksjeavkastning (BMA) er blitt meget populært i det norske markedet de senere år.»

Også andre storbankene kaller disse produktene for sparing, for eksempel her og her.

Skeptisk til belåning?
Om belåning av garanterte produkter sier Haugdal følgende til Dine Penger:

- Fokus Bank er enig i at man skal være skeptisk til å lånefinansiere garanterte spareprodukter, og at man også skal være like skeptisk til slik sparing dersom man har boliglån.

Også dette er oppsiktsvekkende, all den tid det på nettsidene til Fokus Bank står:

«Den begrensede risikoen i denne type produkter gjør at vi i de fleste tilfeller kan tilby meget gunstig finansiering med sikkerhet i plasseringen til både fast og flytende rente.»

Her er det ikke mye skepsis å spore.

Disse produktene har vært superlønnsomme for bankene og dermed mange av deres ansatte, men med mindre du føler et personlig ansvar for bonusnivået til finansfolk, bør du konsentrere deg om enkle og tradisjonelle spareformer: Høyrentekonto, bolig, verdipapirfond eller aksjer.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:
Vi gir alt, alt for makta!
Matmafiaen slår tilbake
Fred er ei det beste
Kvinnehjerner inn, mannemuskler ut
Forsikring er feigt
Når SV styrer pengene
Mindre konkurranse - lavere priser?
Frekkhetens nådegave
Syv års ferd mot rekord
Norge strøk på karikatur-testen
Suksessen Odd Eriksen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag