NA24.no

Ett år med kun mindre endringer

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Kulturminister Anniken Huitfeldt presenterer i store trekk blåkopi av Giskes forslag.

I ett år har kulturminister Anniken Huitfeldt jobbet med den nye TV 2-avtalen. Når den ble underskrevet mellom TV 2-sjef Alf Hildrum og Huitfeldt fredag, var det nærmest en blåkopi av høringsforslaget til forgjengeren Trond Giske som lå på bordet.

Og det ett år etter at avtalen etter alle solemerker var i boks. På fredagens pressekonferanse var det uklart hva som var årsaken til at det hadde tatt ett år for å få underskrevet den nye avtalen.

TV 2-sjefen svarer slik på spørsmål om det er noen endringer i den nye avtalen, i forhold til den som Giske hadde lagt frem:

- Dette er innenfor de lange linjene TV 2 står for.

Huitfeldt mener at hun må ha trygghet for lovendringene som skal gjøres, for at avtalen kunne underskrives.

- Det har vært reelle forhandlinger, sier hun.

Utsatt og utsatt
Opprinnelig var kulturdepartementets plan å bli enig med TV 2 om en ny konsesjon før nyttår i fjor. Et statsrådsskifte fra Trond Giske til Anniken Huitfeldt førte imidlertid til at saken stoppet helt opp. Det ble også tidlig klart at Huitfeldt ikke ville holde Giskes tempo.

Allerede før jul i fjor ble det klart at TV 2 alene søkte på konsesjonen som allmennkringkaster i Norge. Kanalen hadde imidlertid som forutsetning at kabel-TV-distributørene skulle betale på «markedsmessige vilkår». Dette vilkåret har TV2 beholdt, og det betyr at TV-kanalen vil forhandle med kabelselskapene om hva de må betale for å sende TV 2.

Et av de store stridsspørsmålene i avtalen har vært hvorvidt kabelselskapene må ha TV 2. Det ene året med vurderinger har ikke endret på dette. Plikten kabelselskapene har til å sende TV 2 er også beholdt i den nye avtalen, og var også inne i Giskes forslag. Det heter videre i den nye avtalen at TV 2 skal ha hovedkontor og nyhetsproduksjon i Bergen.

Kan håve inn 250 mill.
I forhold til Giskes opprinnelige forslag, hvor departementet fastsatte prisen på «markedsmessige forhold», er det nå altså opp til TV 2 og kabelselskapene å komme frem til pris. Hvis det blir uoverensstemmelser i forhandlingene, skal tvisten avgjøres i Kabeltvistnemda.

- I vurderingen skal det legges vekt på blant annet verdien av kanalen i sluttbrukermarkedet, kabelnettets kostnader ved distribusjonen og øvrige vilkår, heter det TV 2s egen redegjørelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere