NA24.no

Ett oljefond blåste bort

Sist oppdatert:
Orkansesongen står for døren i Amerika. Se hva ødeleggelsene har kostet.

Den dødelige orkansesongen i Amerika er like rundt hjørnet. Orkanen Katrina i forfjor kostet landet 500 milliarder kroner.

NA24 - din næringslivsavis

«Orkanen Katrina gir oss en makaber påminnelse av hva som kan skje når en orkan treffer land», skriver National Hurricane Centre (Det nasjonale orkansentret) i sin aprilrapport.

Du må helt tilbake til 60-årene for å finne like mange orkaner som det har vært i Amerika de fem siste årene. Det bekymrer Det nasjonale orkansentret.

Dødelige Katrina
Den brutale orkanen Katrina la bak seg ødeleggelser for 81 milliarder. Med dagens dollarkurs er det over 500 milliarder kroner.

Katrina blåste ned oljeplattformer og hadde det tredje laveste «trykket» notert i Amerikas metrologihistorie på land.

Katrina endte likevel «bare» i styrke 3 (se egen boks) og man må tilbake til 1992 for å finne en orkan med styrke 5 som er «katastrofe». Det har kun vært målt tre orkaner med styrke 5 siden målingen ble etablert.

Tidlig måling
USAs første værmålinger ble registrert 75 år etter selvstendigheten fra Storbritannia i 1776. I 1990 inkluderte man økonomiske konsekvenser i registreringene.

De ti største orkanene har med inflasjonsjusterte tall kostet hele 245,4 milliarder dollar. Med dagens dollarkurs er det 1.521,5 milliarder kroner, tilsvarende nesten hele oljefondet.

Det nasjonale orkansentret har målt orkanenes styrke, kostnader, hvilke år som har hatt mest og minst orkaner, og en generell advarsel til de som bor i disse kystområdene fra Texas til Maine.

156 år med målinger gir amerikanerne et godt materiale til å kunne informere og gjøre sitt til at skadene blir minst mulig i dette værfenomenet som ikke ser ut til å avta.

Ekstrem befolkningsvekst
Statistikken tar for seg områdene i det nordlige Atlanterhavet og inkluderer Mexico-golfen og det Karibiske hav.

Skrekkorkanen Galveston i 1900 drepte mer enn 8.000 mennesker. Mange frykter at global oppvarming kan forårsake flere og sterkere orkaner i landet.

I 1990 ble det rapportert at kun 15 prosent av den amerikanske befolkningen var rammet av orkaner i strekningen Texas til Maine. Den ferske rapporten forteller at hele 50 millioner mennesker har flyttet inn i dette området de siste 25 årene. Befolkingen vokser i takt med de økende orkanene og en katastrofe kan inntreffe når som helst. De ti største orkanene har drept 23.000 mennesker, ifølge rapporten fra National Hurricane Centre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere