*Nettavisen* Økonomi.

Etterforsker Lommemann-lekkasjer

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)

Statsadvokaten har bedt Spesialenheten for politisaker granske presselekkasjer.

02.11.09 13:54

Gunhild Lærum og medforsvarer Gard A. Lier gikk til frontalangrep på lekkasjene fra politiet til pressen i den mye omtalte «Lommemannen-saken», som startet opp mandag.

Her viste Lærum til at VG var til stede under pågripelsen i 2008. I tillegg til dette sa forsvarerne at VG og Bergens Tidende har hatt et «sugerør» inn i sakens dokumenter.

Lærum påpekte at en tidligere polititjenestemann på Hedemark ble dømt for å ha utlevert både bilder og materiale til VG og Se og Hør. Også statsadvokaten har reagert på de utstrakte lekkasjene til pressen i forbindelse med «lommemannen-saken».

Etterforsker lekkasjer
Mandag ble det klart at Statsadvokaten har bedt Spesialenheten for politisaken om å etterforske lekkasjer i Lommemannen-saken. Det bekrefter Nettavisen, som følger saken i retten.

- Selv Killengren har gått ut på tv og sagt at «lommemannen er tatt», før et eneste avhør var foretatt. Politiet har hatt behov for å finne en, og bare en, gjerningsmann. Det må man ha for øye under bevisvurderingen i denne saken. Hver dag må retten ha det for øye at vi lar oss påvirke av det vi ser og leser mange ganger, sier Lærum, ifølge BA.no.

Og hun sier videre:

- Pressen har hatt innsyn i denne saken, og det som verre er, i denne sakens dokumenter. Det er ikke å ta i at pressen har hatt et sugerør inn i sakens dokumenter. VG var til stede under pågripelsen i 2008. Flere aviser har sakens dokumenter, og både VG og BT har referert fra disse. Retten kan tenke seg hva dette gjør med allmenhetens oppfatning av saken. Tiltalte har valgt å ikke gå ut en eneste gang, selv om vi har fått sikkert 2000 forespørsler om det.

Lekkasjer
Problemene med lekkasjer fra politiet til pressen har vært oppe som en problemstilling i flere år, uten at dette har stoppet at opplysningene fra politiet til pressen. En av forslagene som er lansert er at det skal gis lavere straff etter lekkasjer.

Tidligere i år ble en 57 år gammel politimann fra Hedmark politidistrikt dømt for å lekke til VG og Se og Hør, etter å ha blitt tiltalt for brudd på taushetsplikten i 20 forskjellige tilfeller.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag