*Nettavisen* Økonomi.

Etterforsker skattefusk på 10 milliarder

Foto: TransOcean

Riggselskapet Transocean Inc. etterforskes av Økokrim for å ha unndratt ti milliarder fra beskatning i Norge. Tre personer er siktet.

07.01.07 10:43

Transocean Inc. er mistenkt av Økokrim for å ha unndratt ti milliarder kroner fra beskatning i Norge. Ernst & Youngs skatteekspert og to andre er nå siktet i saken, skriver Dagens Næringsliv lørdag.

NA24 - din næringslivsavis

Transocean er verdens største offshore riggselskap, og en stor operatør på norsk sokkel i Nordsjøen.

Selskapet hadde i fjor en børsverdi på 25 milliarder dollar, har 82 flyttbare boreenheter og 11 600 ansatte over hele verden. Transocean har Norgeskontorer i Bergen og Stavanger.

Ender saken i tiltale og dom, kan det amerikanske riggkonsernet risikere en total skattesmell på mellom 2,5 og fire milliarder kroner.Det er i tilfelle suveren norsk rekord, skriver Dagens Næringsliv i dag.

Selskapet Transocean Inc. er siktet for grov skatteunndragelse. Av kjennelsen fremgår at i tillegg til selskapet, er tre personer foreløpig siktet for medvirkning.

Den mest sentrale av disse er Einar Brask, revisorfirmaet Ernst & Youngs toppmann på skatterådgivning.

Brask har ifølge siktelsen spilt en sentral rolle som skatterådgiver for det multinasjonale konsernet i flere av Transocean-transaksjonene som nå er under etterforskning.

- Ikke straffansvar

Siktet for medvirkning er også en revisor ved Ernst & Youngs lokale Stavanger-kontor og en lokal norsk Transocean-direktør. Etter det Dagens Næringsliv forstår spiller de to siste en mer underordnet rolle.

Ernst & Youngs advokat Erik Keiserud har følgende skriftlige kommentar på vegne av revisorselskapet:

«Etter vår mening er det ikke foretatt handlinger som gir grunnlag for straffansvar hos Ernst & Young.»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.