NA24.no

Etterlater seg gjeld på flere milliarder

Foto: MIKE BLAKE (REUTERS)
Sist oppdatert:
Michael Jackson tjente vanvittig mye, men brukte enda mer.

Kongen av pop er en av historiens mestselgende artister og han er også en av de som har hatt det høyeste forbruket.

NA24 – din næringslivsavis

Det anslås at 50-åringen etterlater seg en gjeld på vel 400 millioner dollar, nesten 2,6 milliarder kroner etter dagens kurs, ifølge Associated Press.

Gigantgjelden kommer til tross for enorme inntekter.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Enorme salg
I løpet av sitt liv i showbusiness, som startet med gruppa Jackson 5 i en alder av 11, solgte Michael Jackson mer enn 750 millioner musikkalbum. Blant annet er 1982-hiten Thriller fortsatt på andreplass over de mestselgende albumene i USA.

I 1991 signerte Michael Jackson en avtale med Sony verdt 65 millioner dollar.

En av de smarteste forretningsmessige grepene Jackson tok var da han i 1985 sikret seg ATV Music for 47,5 millioner dollar. Med denne handelen sikret han seg nemlig rettighetene til Beatles-sangene skrevet av John Lennon og Paul McCartney. Denne katalogen sikret Jackson en jevn strøm med inntekter.

I 1988 kjøpte Jackson den storslåtte boligen Neverland for 14,6 millioner dollar.

Større utgifter
Michael økonomiske nedtur begynte da han i 1993 ble beskyldt for å ha misbrukt en 13 år gammel gutt. Han inngikk forlik med guttens familie, men etter den saken kom det en rekke beskyldninger om pedofili.

Den storslåtte livsstilen til Michael Jackson førte etter hvert til finansielle problemer.

I 1995 inngikk han en avtale med Sony der ATV fusjonerte med Sonys musikk-kartotek samt solgte Sonys musikkrettigheter for 95 millioner dollar.

I 2001 brukte han den resterende halvdelen av ATV som sikkerhet for å få et lån fra Bank of America på 200 millioner dollar.

I 2006 ga Jackson Sony en opsjon til å kjøpe den resterende halvparten av Sony/ATV Music Publishing, noe som gjorde at han fikk refinansiert lån på vel 300 millioner dollar, ifølge Bloomberg.

I 2003 ble Jackson arrestert siktet for misbruk av en annen 13 år gammel gutt. Rettssaken som kom opp i 2005 førte til at flere detaljer om Jacksons finanser kom til lysets overflate. Her kom det frem at han var i en likviditetskrise der han brukte mellom 20–30 millioner dollar mer i året enn han tjente.

Etter rettssaken ble det kjent at Neverland kunne bli tvangssolgt.

LES: Neverland trues av tvangssalg

Investeringsselskapet Colony Capital LLC kjøpte opp gjelden, og i fjor solgte han også rettighetene til Neverland, for om lag 35 millioner dollar. Neverland byttet også navn til Sycamore Valley Ranch, trolig for å fjerne assosiasjonene til pedofilianklagene.

Les: Jacko solgte Neverland

I april i år ble en auksjon av flere av Jacksons eiendeler i Beverly Hills kansellert etter at sangeren gikk til søksmål for å hindre salg av mer enn 2.000 personlige eiendeler. Blant det som skulle selges var det antikke møbler, kunst, spill, bronseskulpturer, krystallhansker, popstjernens klær og også en rekke kjente ting fra filmverdenen som for eksempel E.T.-figur, Batman- og Star Warsfigurer i originale størrelser og Johnny Depps hanske fra «Edward Scissorhands».

Les mer her: Jackos hanske under hammeren

Her kan du se deler av den eksklusive samlingen som det var planlagt at skulle selges. Artikkelen fortsetter under bildeserien.

1849

Ifølge Associated Press skal Jackson også ha lånt store summer av rike venner og bekjente.

Annonserte 50 konserter
For å få nedbetalt gjelden sin annonserte Jackson via milliardæren Philip Anschutzs konsertpromoteringsselskap AEG Live at stjernen skulle holde 50 konserter i Londons O2-arena i sommer.

Konsertene, som raskt ble utsolgt, på arenaen med 20.000 sitteplasser ville uten tvil ha brakt inn inntekter på flere hundre millioner kroner.

Michael Jacksons siste turne foregikk i 1996–1997 og hans siste album var Invincible som ble gitt ut i 2001.

Men nå som Jackson har gått av med døden kan det se ut som at flere av stjernens kreditorer sitter igjen med regningen for kongen av pops utsvevende liv.

Har du et næringslivstips – kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere