*Nettavisen* Økonomi.

Etterlengtet børsopptur

For tredje gang i år ble det positivt på Oslo Børs.

14.01.08 17:19

Oslo Børs fikk en etterlengtet opptur mandag. For hovedindeksen startet uken med et løft på 0,55 prosent til 441,01 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Børsuken ble innledet med store svingninger. Hovedindeksen vaiet fra pluss til minus og til pluss igjen. Den volatile utviklingen er et utslag av usikkerheten som råder i markedet. På jakt etter signaler om hvor børsen skal klarer ikke nervøse investorer å bestemme seg for retningen.

Lystige toner fra IBM
Gode takter fra bjellesauen IBM bidro til oppgangen på Oslo Børs. IT-giganten kommer til å levere et bedre resultat enn tidligere antatt i fjerde kvartal, og omsetningen har også økt. Det ble tolket positivt, siden andre IT-kjemper har tidligere varslet at de kan bli rammet av uroen i finansmarkedet.

Så langt i år har Oslo Børs falt med like over 10 prosent etter at markedet i stadig større grad har priset inn faren for en resesjon i den amerikanske økonomien.

Usikkerheten gir også utslag i oljemarkedet. Svekket dollar bidro likevel til at kontraktsprisen på nordsjøolje med levering i februar steg til 91,998 dollar da handelen på Oslo Børs var over. Det er en oppgang på rundt en prosent. Dollaren faller nær med rekordnivåer målt mot norske kroner og euroen. En dollar kostet 5,26 kroner mandag ettermiddag.

Løft for tungvekterne
StatoilHydro klarte ikke slå følge med stigende oljepris. Selv om aksjen steg 0,26 prosent til 152,40 kroner, var oppgangen i oljeprisen høyere. Hovedindeksen på Oslo Børs var også langt sprekere. Meglerhuset Société Générale har oppgradert StatoilHydro til kjøp fra hold.

Yara klarte seg langt bedre. Aksjen falt markant i forrige uke etter en lengre tid med oppgang, men nedturen virket glemt mandag. Yara endte opp 3,61 prosent til 273 kroner. Meglerhusene Lehman Brothers, Glitnir AB og Merrill Lynch var de ivrigste kjøperne i Yara-aksjen.

Solenergiselskapet REC steg til 226 kroner. Det er en oppgang som tilsvarer 3,43 prosent, men fortsatt er aksjekursen ned over 18 prosent for året. Orkla ble løftet 1,76 prosent til 86,50 kroner.

Svake giganter
Aker Kværner, Golden Ocean og DnB NOR hadde en langt tråere dag. Aksjene falt henholdsvis 3,56 prosent til 122 kroner, 2,17 prosent til 24,80 kroner og 0,87 prosent til 79,80 kroner. Acergy ble sendt ned 2,39 prosent til 112,50 kroner.

John Fredriksens lakseoppdrettere i Marine Harvest ble først sendt solid ned etter at gruppen melder at utbruddene av fiskesykdommen ILA har forverret seg i Chile. Selskapet tar nå et tap på 80 millioner kroner i fjerde kvartal og i samme periode lå slaktevolumet på 100.800 tonn laks.

Analytiker Henning Lund i Glitnir Securities sier at meldingen fra selskapet er ikke overraskende.

- De har fordelt volumene for fjerde kvartal på det nivået de guidet om tidligere. Videre så tar de engangskostnader i forhold til Chile. Det er ikke overraskende og vi har sett økt kostnadsnivå en periode. Det er imidlertid nivået av sykdomsbildet og hvor det stopper som er den store usikkerheten her, sier Lund til NA24.

Olje på topp
Det lille oljeselskapet CanArgo steg rett til værs på vinnerlisten. Selskapet kunne melde om at gassproduksjonen fra Ninotsminda-feltet i Georgia ligger høyere i begynnelsen av 2008 enn i fjor. Oljeproduksjonen derimot ligger noe lavere. I januar ligger den daglige produksjon frem til nå på 420 fat olje mot en produksjon på 450 fat i 2008. Gassproduksjonen har samtidig økt til 68.000 kubikkmeter mot 61.400 kubikkmeter i 2007.

Nå skal produksjonen fra feltet økes. CanArgo kan også melde fremgang i forbindelse med testingen av Manavi-12-brønnen. Til nå er rundt 70 prosent av utstyret fra Schlumberger blitt mobilisert. Resten av utstyret er ventet å være på plass i løpet av få dager.

Aksjen steg 25,71 prosent til 4,40 kroner etter meldingen.

Positive resultater fra en brønn i Ekvatorial Guinea bidro til å sende PA Resources opp 5,77 prosent til 40,30 kroner. Funnene omfatter kondensat og gass og tilsvarer 6.450 fat oljeekvivalenter om dagen, viser produksjonstester. Det er tredje gang at der er gjort funn av hydrokarboner i brønner boret på Blokk I.

Annonsebilag