NA24.no

Etterlengtet børsoppgang

Sist oppdatert:
Oljeaksjene på Oslo Børs fikk en etterlengtet børsopppgang etter flere dager med juling.

Aksjene på Oslo Børs fikk fulgte opp den gode utviklingen i ved børsene i Asia og på Wall Street. Hovedindeksen endte til slutt med en oppgang på 0,92 prosent til 371,81 poeng etter å ha vært langt sprekere tidligere.

NA24 - din næringslivsavis

Sterke resultater fra ledende selskaper i USA samt uttalelser fra den amerikanske sentralbanksjefen, Ben Bernanke, fikk børsene rundt om i verden til å løftet seg fra gårsdagens nivåer.

Spreke tungvektere
Oljetungvekterne klatrer endelig å komme på oppsiden av skalaen etter å ha falt sammenhengende i tre dager. Statoil endte til slutt opp 1,12 prosent til 180,50 kroner, mens Norsk Hydro endte dagen opp 1,81 prosent til 168,50 kroner.

Det noe mindre oljeselskapet DNO klarte ikke holde tempoet til de større oljeselskapene, og endte ned 0,92 prosent til 10,80 kroner. Selskapet var torsdag morgen ute med en produksjonsoppdatering der de bekrefter at de ikke klarte å få opp like mye olje i juni som i mai. Så langt i år har selskapet hatt en gjennomsnittlig daglig produksjon på 15.830 fat olje, en bedring på 15 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

En annen traderfavoritt, Altinex, steg 0,78 prosent til 1,30 kroner og har holdt seg stabil de siste dagene. Aksjen har tidligere i år vært preget at store kurssvingninger og til tider enorm interesse.

Oljeoppgang
Kontraktsprisen på et fat nordsjøolje hadde en flat utvikling og ble da Oslo Børs stengte omsatt for 74,07 dollar torsdag ettermiddag. I går fikk oljeprisen en skikkelig smell etter at oljelagertallene i USA var sterkere enn ventet. Det var særlig bensinlagrene som økte og bidro til at oljeprisen falt.

Kunstgjødselprodusenten Yara var nok en gang i skuddet. Aksjen steg hele 4,27 prosent til 91,50 kroner. Aksjekursen i selskapet har nå steget over 15 prosent siden konsernsjef Thorleif Enger la frem et overraskende sterkt resultat for andre kvartal. Analytikerne har gått igjennom estimatene sine og har oppjustert sine forventninger i markedet.

Venter sterke tall
Det er også stor interesse for Telenor torsdag. Aksjen var opp over 3,5 prosent, men endte til slutt ned 0,33 prosent. Selskapet ble den nest mest omsatte aksjen denne dagen.

- Telenor kommer med tall i morgen tidlig. Vi er meget optimistiske med hensyn på hva selskapet vil levere. Det er særlig mobilvirksomheten i Ukraina som vi har tro på. Vi anbefaler investorer å kjøpe aksjen før tallene, skriver DnB NOR Markets i sin morgenrapport.

Meglerhuset er også den største kjøperen og sto bak over 44 prosent av nettokjøpene denne dagen.

To av Telenors døtre meldte i dag omsetning og resultat for andre kvartal. Kundeveksten fortsetter i begge selskapene, men de to respektive selskapene i henholdsvis Thailand og Malaysia klarer ikke å tjene like mye på kundene som de har gjort tidligere.

Sterke aksjer
Oljeserviceaksjene har også fått en etterlengtet opptur etter de siste dagenes kursfall. Petroleum Geo Service klatret 2,71 prosent, mens Aker Kværner endte opp 2,73 prosent. SeaDrill steg 2,96 prosent.

Hafslund A- og B-aksjene toppet vinnerlisten med en oppgang på henholdsvis 13,85 prosent og 7,78 prosent. Det ble om satt B-aksjer for 12,7 millioner kroner og det var meglerhuset Carnegie som sto bak mesteparten av kjøpene denne dagen.

IT-taperne
IT-selskapene toppet taperlisten. Dolphin Interconnect Solutions falt 8,16 prosent, mens spillprodusenten Funcom falt 6,25 prosent der Handelsbanken var den ivrigste selgeren.

Otrum falt hele 5,47 prosent til 12,10 kroner etter at selskapet melde at de har mottatt et krav på godt over halvparten av børsverdien i selskapet. Det er konkursboet etter Finlux som krever 20 millioner euro fra Otrum.

- Det mulige kravet knytter seg til overføring av teknologirettigheter for hotell-tv i løpet av 2001 når selskapet var i Otrums eierskap. Kravet er varslet å kunne beløpe seg til 20 millioner euro, melder selskapet i en børsmelding.

Otrum avviser gigantkravet som uberettiget.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere