NA24.no

Etterlengtet opptur i USA

Sist oppdatert:
Wall Street stiger til tross for at faren for resesjon øker.

Varselsignalene blinker rødt, men aksjene stiger onsdag ettermiddag på Wall Street.

NA24 - din næringslivsavis

Dow Jones stiger 0,43 prosent fra start til 12.643,45 poeng. Teknologiaksjene løftes 0,81 prosent til 2.460,21 poeng på Nasdaq, mens aksjene på den brede S&P 500-indeksen stiger 0,44 prosent til 1.396,29 poeng.

I startgropen
Resultatsesongen starter for alvor i USA. Aluminiumsprodusenten Alcoa er som vanlig først ut. Her venter analytikerne at det kommer en fall på 55 prosent i resultat per aksje før restruktureringsavsetninger.

Samtidig ventes det at selskapene som inngår i den brede indeksen S&P 500 kommer til å levere det andre strake kvartalet med negativ resultatvekst. Det vil i så fall være første gang siden første kvartal 2002 at selskapene har en negativ vekst i resultat to kvartaler på rad, viser en gjennomgang utført av tallknuserne i Thomson Financial.

- Vi er nok et dårlig kvartal, sier aksjestrateg Alex Young i Standard & Poor ifølge Marketwatch.

Resesjonen er her
Goldman Sachs mener nå helt klart at den amerikanske økonomien vil tre inn i en resesjon i år, og at den amerikanske sentralbanken kommer til å kutte renten til 2,5 prosent innen tredje kvartal. Dette kommer FED til å gjøre for å motvirke den økonomiske nedgangen landet er inne i. I et notat til sine kunder advarer de mot den svake veksten som er ventet.

Allerede i andre og tredje kvartal vil bruttonasjonalprodukt falle med 1 prosent på årlig basis, mens veksten i 2008 sett under ett vil vise en oppgang på 0,8 prosent. Det er langt under forventningene ellers i markedet.

Ledigheten er ventet å stige til 6,5 prosent i 2009 fra dagens nivå på 5 prosent. Rentenivået ligger på 4,25 prosent og dermed må renten settes ned 1,75 prosentpoeng får Goldman Sachs utsikter nås.

Meglerhuset er svært negative til finanssektoren og IT-sektoren. De er derimot langt mer positive til helsesektoren.

Guider opp
God utvikling innen jordbrukssektoren og ernæringssektoren gjør at kjemikaliekjempen DuPont hever egne utsikter for 2008. Selskapet forventer bedre resultater enn tidligere anslått.

Meglerkonsernet E-Trade blir løftet rundt 10 prosent etter positive signaler. Selskapet vil blant annet legge meglerbordet som har rettet satsingen mot institusjonelle investorer og har solgt portefølje med gjeldstyngende verdipapirer for 3 milliarder dollar. Salget medfører et tap på under 5 millioner dollar, noe som er langt mindre enn hva spekulasjonene i forkant skulle tilsi.

Faren for en økonomisk nedgang rammer også oljemarkedet. Troen på at forbruket til husholdningen i USA blir lavere blir stadig styrket i det resesjonsfaren og ledigheten øker. Det kan slå ut på etterspørselen etter bensin og fyringsolje og dermed behovet for råolje. Oljemarkedet er også avventende til den ukentlige oljelagerrapporten fra USA, hvor det er forventet et nytt fall i lagernivåene.

På råvarebørsen i New York omsettes frontkontraktene på den amerikanske WTI-oljen for 95,77 dolllar fatet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere