*Nettavisen* Økonomi.

Etterlengtet opptur

Men en lenge styrket oljepris falt noe mot slutten og dro med seg Oslo Børs.

18.09.08 22:25

Gårsdagen ble en særdeles mørk dag på Oslo Børs. Etter en uke der nedturene ikke så ut til å stoppe kom den etterlengtede oppturen torsdag, mye takket være krisepakken fra fem sentralbanker og en oljepris som lenge så ut til å bli kraftig styrket.

NA24 - din næringslivsavis

Torsdag endte hovedindeksen på Oslo Børs opp 2,49 prosent til 332,55 poeng. Etter å ha falt nesten 12,5 prosent de tre første dagene av uken fikk investorene seg med andre ord en etterlengtet opptur.

Etter å ha startet opp, deretter en kort tur under streken, tok hovedindeksen seg i løpet av dagen sakte, men sikkert opp. Utover ettermiddagen har utviklingen vært noe volatil, men sidelengs, og stod på det meste godt over 4 prosent opp. På slutten dro imidlertid en fallende oljepris med seg hovedindeksen nedover.

Volatil oljepris
Nordsjøolje for levering i november ble omsatt for over 99 dollar per fat i London omkring klokken tre norsk tid. Det tilsvarte en oppgang på omkring 4 dollar fra onsdagens sluttkurs. Oppturen startet som en følge av at de ukentlige oljelagertallene i USA viste større trekk i lagrene enn ventet.

Mot slutten av dagens handel på Oslo Børs falt imidlertid oljeprisen nesten 4 dollar, til rundt 94 dollar fatet. Den dro dermed også med seg hovedindeksen noe ned på slutten av dagen.

Da Oslo Børs stengte var oljekontrakten for desember sist omsatt for 93,9 dollar fatet, en nedgang på omkring én prosent i dag.

Forsiktig i Europa
Nyheten om at Lloyds nå kjøper boliglånsbanken HBOS fjerner også noe av usikkerheten som råder. Situasjonen viser at det som skjer i den amerikanske finanssektoren ikke er begrenset til USA, men at bankene i Europa også har store utfordringer.

Les mer: Danner bankkjempe for 130 milliarder

I Europa er også situasjonen noe lysere, men ikke like god som i Norge. Tilskuddene fra sentralbankene og løsningen der Lloyds redder HBOS sender børsene noe variert. I London ble FTSE 100-indeksen ble redusert med 0,66 prosent. I Tyskland steg DAX-indeksen kun med 0,04 prosent. I Paris endte CAC 40-indeksen ned 1,06 prosent. I Sverige stiger børsen i Stockholm 0,28 prosent, mens København endte opp 0,92 prosent.

Krisepakken
Dagens store nyhet har vært innpumpingen av kapital i pengemarkedene verden over. Totalt har fem sentralbanker i USA, Sveits, Canada, Japan og den europeiske sentralbanken skutt inn om lag 180 milliarder dollar, tilsvarende over 1.000 milliarder norske kroner. Pakken tilbyr gjensidige valutaavtaler for å bedre situasjonen i de kortsiktige kredittmarkedene.

- Disse tiltakene vil sammen med andre tiltak utført de senere dagene fra ulike sentralbanker er gjort for å forbedre likviditetsforholdene i de globale finansmarkedene. Sentralbankene vil jobbe tett sammen og vil ta nødvendige grep, skriver Federal Reserve.

Flere norske eksperter er usikre på om summen er et stor nok for å hindre det fortsatte presset mot den kortsiktige finansieringen i pengemarkedet.

- Dette er et tiltak for å bedre tilstanden i pengemarkedene. Vi ser på det som positivt og håper det vil roe ned situasjonen. Spørsmålet er om det er nok, sa analytiker Katrine Boye i Nordea Markets til NA24 torsdag ettermiddag.

Tungvekterne førte an
Her hjemme var det tungvekterne som ledet an i oppgangen. StatoilHydro var i dag det mest omsatte selskapet og så en pen oppgang på 2,17 prosent og stengte på 136,40 kroner. Yara endte opp 3,88 prosent til 234 kroner. Toppsjefen til en av konkurrentene var onsdag ute og snakket varmt om sine egne forventninger.

Konsernsjef Mike Wilson i det nordamerikanske gjødselkonsernet Agrium holdt i New York onsdag hvor han trakk frem at det er et enormt potensial selskapets inntekter. Det skyldes den høye prisen på og etterspørselen etter gjødsel. Wilson sa at Agrium på dagens pris- og kostnadsnivå kan tjene 15 til 17 dollar per aksje årlig, melder Reuters.

Agrium har ikke guidet for 2008, men analytikerne estimerer at selskapet vil få et resultat på 10,20 dollar per aksje i 2008 og 12,72 dollar per aksje for 2009, viser estimater innhentet av Thomson Financials.

John Fredriksens Seadrill melder torsdag om en kontrakt verdt 1,8 milliarder kroner. Kontrakten gjelder den halvt nedsenkbare lekterriggen «West Alliance» og gjelder over 5 år. Aksjen steg solide 8,25 prosent til 128 kroner per aksje.

Solcelleprodusenten REC var dagens fjerde mest omsatte aksje, og endte dagen med en oppgang på 5,31 prosent til 109 kroner. Norges største bank DnB NOR var den femte mest omsatte og steg nesten fem prosent under dagens handel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.