*Nettavisen* Økonomi.

Ettroms ble 110.000 kvm

Anders Opsahl har tjent seg rik på utleie av drøyt 110.000 kvadratmeter næringseiendom. Foto: Anders Opsahl Eiendom

Da eiendomsmarkedet bunnet ut i 1992, kjøpte Anders Opsahl en ettroms leilighet. Nå er er han eiendomsbaron.

(Estate Nyheter): Anders Opsahl er ikke glad i medieomtale. Han sier først nei til intervju, men etter en tid går han noe motvillig med på å fortelle om virksomheten.

- Jeg syns det er veldig gøy å drive med eiendomsutvikling. Det er derfor jeg holder på. Penger er ikke en drivkraft for meg, sier Opsahl.

Sterke tall
Tallene forteller likevel en historie om økonomisk suksess. I fjor hadde konsernet Anders Opsahl en omsetning på 299,5 millioner kroner og et resultat før skatt på 78,9 millioner. Egenkapitalen økte fra 157 til 200,6 millioner kroner.

Inntektene kommer fra utleie av drøyt 110.000 kvadratmeter næringseiendom, samt salg av boliger. Anders Opsahl Eiendom har så langt utviklet 100 boliger, men har i tillegg en tomtebank på flere hundre nye boliger.

Stor på Skullerud
Om ikke Anders Opsahl er opptatt av penger, er han fornøyd med at 85.000 av kvadratmeterne i porteføljen av næringseiendom befinner seg på Skullerud ved Østmarka i Oslo. Der kjøpte bestefaren hans Skullerud Gård i 1928.

På 60-tallet ble imidlertid mesteparten av åkrene rundt gården ekspropriert av Oslo kommune for å sikre Aker tilstrekkelige arealer for vekst i fremtiden. Dette var et tungt slag for bestefaren til Anders Opsahl.

Les også: Krangler om ny vei ved Skulleruddumpa

Les også: 10.000 nye boliger på høring på Gjersrud-Stensrud

Startet uten kapital
- Det var et stort tap for ham. Jeg tror aldri han kom over dette. Det er litt tilfeldig at jeg har kjøpt så mye næringseiendom på Skullerud, men det er selvsagt ekstra gøy å kjøpe tilbake jorden som min bestefar mistet, sier Opsahl, som har bygget opp eiendomsvirksomheten for egen maskin og uten annen kapital enn det han tjente som snekker.

Kremmerinstinktet var riktig nok intakt allerede i barndomsårene, da han solgte blomster, jordbær, julenek, egg og tomater til folk som var på tur inn i Østmarka. Men det var i 1992 han begynte å satse på eiendom.

Kjøpte ettroms
Da eiendomsprisene nådde bunnen i 1992, kjøpte han en ettroms leilighet av Trygve Brudevold på Ulsrud. Selv om han beholdt denne leiligheten til inntil 1 år siden, har det etter hvert blitt flere kjøp og salg. Opsahl er utdannet tømrermester og legger sin ære i å levere kvalitet. I de siste årene har selskapet kjøpt en rekke eplehager og bygget boliger.

- Det er gøy med bolig. Vi på kontoret er alle familiefolk, og vi synes det er givende å bygge familieboliger. Det har også vært en hyggelig reise økonomisk, sier han.

Nordens største klatresenter
En hyggelig reise har det også vært innen næringseiendom. Skullerud Næringspark har lite ledighet. Det siste bygget Anders Opsahl Eiendom kjøpte der for ett år siden, er nå i ferd med å fylles opp.

I tillegg revitaliseres nå hele næringsparken i samarbeid med arkitekt Niels A. Torp, som blant annet tegnet byggene til Norsk Data på Skullerud. I den gamle Tandbergs Radiofabrik planlegges også Nordens største klatresenter.

Les også: Kjøper selv om ledigheten øker

Les også: Eksplosiv utvikling

Kjøpte Coops hovedkontor
I fjor kjøpte Anders Opsahl Eiendom hovedkontoret til Coop i Kirkegata for drøyt 60 millioner kroner.

- Dette er et kjøp som ble gjort med både hodet og hjertet. Det er en fantastisk flott eiendom med en rik historie. I tillegg ligger det rett ved Bankplassen, som er et område vi har veldig tro på med sin nære beliggenhet til Bjørvika, sier han.

Selskapet har også store næringseiendommer på Lambertseter, Abildsø og i Lillestrøm.

Les også: Har solgt eiendom for 6,3 mrd

Les også: Den hellige kremmerånd

Skal vokse gradvis
Anders Opsahl Eiendom skal vokse gradvis innen næringseiendom. Selskapet er alltid på kjøperen, men skal ikke vokse mer enn at det har god kontroll hele veien.

- Selv om vi har ambisjoner om å vokse, har vi ikke noen målsetting om å bli størst eller best. Vi er tømrermestre som er tunge på fag, og vi skal bare fortsette å ha det gøy, sier han.

Opsahl er fortsatt bosatt på Skullerud og er sterkt engasjert i lokalmiljøet.

Les flere eiendomssaker på Estate Nyheter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag