NA24.no

EU åpner for laks

Sist oppdatert:
EU-kommisjonen foreslår å fjerne minsteprisen på norsk laks.

EU-kommisjonen har i dag foreslått å fjerne antidumpingtiltakene mot norsk laksenæring.

- Dette er gledelig, men også som forventet etter at WTO tidligere i vinter slo fast at EU ikke hadde grunnlag for innføringen av tiltakene mot norsk laks. Norge har hele tiden avvist at dumping på EU-markedet har funnet sted. Tiltakene har vært urettmessige og virket konkurransevridende, sier styreleder Ole-Eirik Lerøy i bransjeorganisasjonen FHL i en pressemelding.

Dette åpner for forbedret adgang for norsk laks til det viktige EU-markedet og innebærer at nesten 20 års laksestrid med EU legges død.

Det endelige vedtaket i saken skal treffes av EUs ministerråd og alt ligger nå an til at tiltakene mot norsk laks blir opphevd innen 21.juli i år.

Norge er viktigste tilførselsland av laks til EU med en årlig eksportverdi på 13 milliarder kroner. Samtidig har Norge hatt et uavklart handelsforhold med EU i nærmere 20 år. I 2006 ble det blant annet innført minstepriser på innførsel av norsk laks. Minsteprisene har variert for ulike lakseprodukter.

Norske myndigheter brakte saken inn for WTO som høsten 2007 ga Norge medhold på 22 sentrale punkter. WTO-panelet konkluderte med at tiltakene mot norsk laks var innført på sviktende grunnlag.

EU-kommisjonen er nå i ferd med å avslutte en omfattende granskning av norsk lakseproduksjon. I arbeidet med denne granskningen har Kommisjonen ikke funnet grunnlag for å hevde at norske lakseprodusenter har dumpet laks i EU-markedet og de har heller ikke funnet grunnlag for at det er risiko for dumping i fremtiden, ifølge FHL.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere