NA24.no

EU-avtale får børsene til å stige

Foto: Alexander Nemenov /Montasje (AFP/SCANPIX)
Merkel og Sarkozy er enige om en gresk avtale.

Oslo Børs og børsene i Europa steg fredag ettermiddag, etter at det ble klart at den franske presidenten Nicolas Sarkozy og den tyske statsministeren Angela Merkel var blitt enige om en avtale om Hellas.

Etter å ha startet dagen med en klar nedgang, var hovedindeksen opp 0,5 prosent til 410,81 poeng etter lunsj.

Inngikk kompromiss
I utgangspunktet ville Merkel at også de private aktørene skulle ta sin andel av kostnadene ved mislighold fra Hellas av statsgjelden. Fredag ble hun enig med Sarkozy at de private obligasjonseierne skal gi forlenget nedbetalingstid. Dette er på linje med Tysklands utspill i forkanten av forhandlingene.

Angela Merkel og Nicolas Sarkozy påpeker at ettergivingene av låneforpliktelsene skal være frivillige.

Malt seg opp i et hjørne
Hellas har satt seg selv i en ulykkelig posisjon. For mye lån og sminking av statsregnskapet har ført til at når regningene skulle bli gjort opp har det blitt en full krise som nå er nær bristepunktet.

Vel et år etter at landet mottok en krisepakke fra EU og IMF har arbeidsledigheten steget med 40 prosent til over 16 prosent, og opptøyene tiltar i styrke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere