*Nettavisen* Økonomi.

EU godkjenner SAS-garantier

SAS fikk ikke ulovlig støtte, slår EU fast. Foto: Wikimedia

EU-kommisjonen godkjenner kassakreditten fra Norge, Sverige og Danmark til SAS i kriseåret 2012.

09.07.14 12:41

Brussel/Oslo (NTB-Anne Marte Vestbakke og Alexander Vestrum): Det var ikke ulovlig statsstøtte da Norge, Sverige og Danmark ga SAS en kassakreditt i kriseåret 2012, slår EU-kommisjonen og overvåkingsorganet ESA fast.

– EU-kommisjonen konkluderer med at kredittfasiliteten som Danmark, Sverige og Norge innvilget SAS i desember 2012, ble uført på markedsvilkår og derfor ikke utgjorde statsstøtte, slår Kommisjonen i Brussel fast onsdag.

Norges rolle er undersøkt av EFTAs overvåkingsorgan ESA.

– Grundige undersøkelser gjennomført i samarbeid med EU-kommisjonen viser at Norges deltakelse i kredittfasiliteten ikke innebærer statsstøtte, men kom som resultat av forretningsmessige vurderinger og utsikter til inntjening i den situasjonen som rådet da beslutningen ble tatt, sier ESA-president Oda Helen Sletnes.

Redning av SAS

ESA innledet i juni i fjor en formell undersøkelse av Norges deltakelse i redningen av SAS i 2012. EU-kommisjonen har undersøkt Sveriges og Danmarks deltakelse.

Fasiliteten innebar i praksis en kassakreditt på 3,5 milliarder svenske kroner, der norske, svenske og danske myndigheter garanterte for halvparten. Garantien ble stilt til rådighet samtidig som et kriserammet SAS vedtok en omfattende spare- og kuttplan.

– Som privat investor

De tre skandinaviske landene er de største eierne i SAS, og regjeringene der mener de kun utøvde aktivt eierskap. Tidligere næringsminister Trond Giske (Ap) understreket at staten oppførte seg som en vanlig, privat investor.

– Vår deltakelse er en kommersiell beslutning tilsvarende som en vanlig, privat investor også ville ha gjort i en lignende situasjon. Kredittfasilitetene har strenge, markedsmessige betingelser, og statene deltar på samme vilkår som bankene, uttalte Giske den gangen.

Men Norwegian og flere andre lavprisselskaper mente SAS' statlige garantier hindret fri konkurranse og klaget dem derfor inn for EU. Kommisjonen mener imidlertid SAS ikke fikk urettmessige fordeler og påpeker i sin konklusjon at garantien aldri ble brukt. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag