Gå til sidens hovedinnhold

EU gransker Nokia

Mobilkjempen kan få problemer med monopollovgivningen

Den finske mobilgiganten Nokia kan få problemer med EUs konkurranselovverk.

NA24 - din næringslivsavis

Fredag melder Bloomberg News at selskapet står overfor en granskning av EU-kommisjonen, etter at et nytt oppkjøp muligens kan gi dem mulighet til å bruke monopolmakt i prissetting.

Stort oppkjøp
8. august meldte det finske selskapet at det vil bla opp 8,1 milliarder dollar (41,3 milliarder kroner) for å sikre seg Navteq, verdens største selskap innen digitale kart.

Kommisjonen vil granske «om transaksjonen vil øke kostnaden på navigasjonsbare digitale kart for andre selskaper som tilbyr navigasjonstjenester på mobiltelefoner, eller begrense deres tilgang til denne typen kart, noe som ville skadet konsumenter.»

Mangler kun godkjennelsen
Meldingen om granskningen kommer i dag, da 26. mars var tidsfristen kommisjonen hadde på å godkjenne kjøpet. Nå har de 90 dager til på å komme frem til en avgjørelse. Nokia opplyser at de har fått alle andre nødvendige godkjennelser.

- Vi har hørt på kommisjonens bekymringer og ser frem til å komme frem til en felles forståelse som vil gjøre det mulig å få transaksjonen i boks, sier Rick Simonson, finansdirektør i Nokia, i en kommentar.

- Kommisjonen gransker nøyere
- Det kan minske sjansene for at handelen går igjennom, sier Greger Johansson fra det svenske analysebyrået Redeye til Bloomberg News.

- Det virker som EU-kommisjonen gransker alle oppkjøp mye nøyere i disse dager, fortsetter analytikeren.

Tvil i aksjemarkedet
Nokias oppkjøp priser det amerikanske Navteq til 78 dollar aksjen. Investorer er ikke overbevist om at handelen vil bli et faktum, da aksjen handles til 70,29 dollar, nær 10 prosent under oppkjøpsprisen.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg