NA24.no

EU håper på kompromiss om gresk hastelån


RASER: - Eurogruppen må ta regningen selv, sier den britiske finansministeren George Osborne.
RASER: - Eurogruppen må ta regningen selv, sier den britiske finansministeren George Osborne. Foto: Anthony Devlin (Pa Photos)
Sist oppdatert:
EU-kommisjonen vil bruke et felles EU-fond til å gi Hellas 7 milliarder euro i hastelån for å holde den greske økonomien flytende i juli.

Mens den greske nasjonalforsamlingen prøver å ekspress-vedta reformer og privatiseringer, jobber EU med en ekspressløsning for greske regninger.

EU-kommisjonen vil bruke Unionens gamle krisefond EFSM til å betale grekerne 7 milliarder euro i overgangslån. Det er over 62 milliarder kroner etter dagens kurs og skal holde den greske økonomien flytende i juli.

– Dette er ikke et enkelt alternativ, innrømmer EUs eurokommissær Valdis Dombrovskis.

Men han mener det er den eneste løsningen ettersom Hellas ikke får bilaterale lån fra andre euroland.

– For øyeblikket har vi ikke bedre eller andre muligheter. Det er problemet, sier han til pressen i Brussel.

LES OGSÅ: Politiet øker beredskapen i Hellas

Motstand utenfor sonen

Det har vært betydelig motstand i EU-landene utenfor eurosamarbeidet mot å ta i bruk et fellesfond. Både briter, tsjekkere, svensker og dansker har vært svært skeptiske.

Men med garantier om at landene utenfor euroen ikke skal måtte betale dersom grekerne misligholder nødlånet, kan protestene stilne noe.

– Man har lyttet til protestene fra ikke-euroland, sier Sveriges finansminister Magdalena Andersson til nyhetsbyrået TT.

Britenes statsminister David Cameron har understreket at britiske skattepund ikke skal gå til å redde euroland, men ifølge Reuters åpner en kilde i det britiske finansdepartementet for å bidra, men bare dersom bidraget er fullt ut sikret.

– For oss er dette en rød linje, og vi mener at budskapet er forstått. Fordi vi har nektet å gi etter på våre prinsipper, ser Kommisjonen nå etter måter å skjerme oss mot all risiko, sier kilden.

LES OGSÅ: Folkevalgte stemmer over Hellas' skjebne

Behov

Hellas trenger umiddelbart lån for å holde økonomien flytende mens landet prøver å sikre en ny langsiktig lånepakke på inntil 86 milliarder euro. Allerede mandag forfaller 3,5 milliarder euro til betaling hos Den europeiske sentralbanken, og grekerne skylder Det internasjonale pengefondet 2 milliarder i avdrag.

I august forfaller ytterligere 5 milliarder euro til betaling i Hellas, men håpet i Kommisjonen er at den store lånepakken da skal være på plass.

Det står fortsatt i overkant av 13 milliarder euro i krisefondet EFSM. Planen er at fondet skal få tilbake overgangslånet i det øyeblikk den langsiktige pakken er på plass.

Løpetiden settes til tre måneder.

LES OGSÅ: Storbritannia vil ikke bidra til Hellas-pakke

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere