NA24.no

EU-krisemøte om gasskrangel

Sist oppdatert:
EUs energiministere er innkalt til et hastemøte 4. januar for å drøfte den opphetede gasskonflikten mellom Russland og Ukraina.

(NA24): De to gigantiske nabolandene kjemper for tiden en bitter energistrid. Ukraina betaler sterkt reduserte priset for russisk gass i kompensasjon for at landet lar Russland transportere gass via rør på ukrainsk territorium.

Oljeselskapet Gazprom krever at Ukraina betaler markedspris på mellom 220 og 230 dollar per 1000 kubikkmeter for gassen, noe president Viktor Jusjtsjenko nekter å godta.

Russland truer derfor nå med å stanse gassrelevansen til Ukraina 1. januar dersom ikke landet betaler firedoblet pris.

Trass i iherdig diplomatisk virksomhet de siste dagene, står partene fortsatt langt fra hverandre.

Konflikten kan også få konsekvenser for EU-landene, som får 25 prosent av naturgassen fra det statlige russiske oljeselskapet Gazprom. Mesteparten av selskapets naturgass transporterers via ukrainske rør.

Derfor har EUs energikommissær Andris Piebalgs innkalt unionens energiministere til et krisemøte på sitt kontor 4. januar.

- Målet er å forberede seg på alle mulige konsekvenser og å finne et felles ståsted, sier EU-kommisjonens talsmann Amadeu Altafaj Tardio fredag.

- Kommisjonen tror fortsatt en avtale er innen rekkevidde, men vi er bekymret fordi noen medlemmer er mer avhengige av Russland enn andre, fortsetter Tardio.

Tyskland, Østerrike, Ungarn, Polen og Tsjekkia er blant landene som importerer mest gass fra Russland. I det korte perspektivet er ikke konflikten farlig for noen av landene, ettersom alle har solide reserver og muligheter for import fra andre land.

Her finner du flere nyheter fra NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere