NA24.no

EU-president Herman Van Rompuy
EU-president Herman Van Rompuy Foto: John Thys (Afp)

EU-landene enige om Russland-sanksjoner

Sist oppdatert:
EUs 28 medlemsland har formelt vedtatt en ny runde med økonomiske sanksjoner mot Russland. De kommer til å tre i kraft om noen dager, opplyser EU-president Herman Van Rompuy.

Dermed blir iverksettelsen noen dager forsinket.

– Det vil gi tid til å vurdere gjennomføringen av våpenhvileavtalen og fredsplanen, heter det i en pressemelding fra EU-presidenten.

EU-ambassadørene satt mandag kveld samlet til et ekstra møte for å diskutere de nye sanksjonene etter at Finland hadde kommet med innsigelser. Sanksjonene skulle etter planen ha blitt formelt vedtatt tidligere på mandagen.

Innsigelsene gikk ikke på selve sanksjonene, men på tidsplanen for når de skal iverksettes.

Men på ettermiddagen kunngjorde den finske statsministeren Alexander Stubb at finnene likevel ikke ville stille seg i veien for de nye sanksjonene, og dermed kunne EU-ambassadørene formelt godkjenne sanksjonene.

Oljeselskaper rammes

EU-kommisjonen har valgt å innføre nye sanksjoner mot Russland til tross for at våpenhvilen mellom Ukraina og de prorussiske separatistene i Øst-Ukraina ser ut til å holde.

Ifølge en diplomat blir flere russiske oljeselskaper, deriblant Rosneft, Transneft og Gazprom Neft, satt på sanksjonslisten som forhindrer dem i å skaffe kapital og ta opp lån i EU-området.

Sanksjonene omfatter imidlertid ikke gassektoren og det statlig eide selskapet Gazprom, verdens største produsent av gass og den største gassleverandøren til Europa.

Sanksjonene vil ramme selskap som har en omsetning på mer enn 27 milliarder dollar, hvorav minst halvparten kommer fra salg og transport av olje.

Varsler motsanksjoner

Russland har varslet at landet vil innføre motsanksjoner. Blant annet kan det bli aktuelt å stenge luftrommet for vestlige fly.

– Hvis det kommer nye sanksjoner mot energisektoren eller flere begrensninger for den russiske finanssektoren, ser vi oss nødt til å svare på en asymmetrisk måte, sa statsminister Dmitrij Medvedev i et intervju med den russiske avisen Vedomosti mandag.

EU-president Herman Van Rompuy sa søndag at sanksjonene kunne bli stanset dersom våpenhvilen, som både Ukraina, Russland og opprørerne sluttet seg til fredag, holder.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) uttalte tidligere mandag at våpenhvilen stort sett overholdes, men at den er svært skjør.

Flere runder

EU har i flere runder vedtatt sanksjoner mot Russland som følge av landets annektering av den ukrainske Krim-halvøya og anklager om russisk innblanding i Øst-Ukraina.

Tidligere har straffetiltakene i hovedsak rammet nøkkelsektorer som energi, våpen og finans, i tillegg til enkeltselskaper og personer involvert i konflikten i Ukraina.

Norge har sluttet seg til alle tidligere EU-sanksjoner mot Russland. Det er foreløpig ikke kjent om Norge vil slutte seg til de siste sanksjonene.

Krigsfanger sluppet fri i Øst-Ukraina

650 ukrainske krigsfanger er løslatt fra prorussisk fangenskap i Øst-Ukraina, opplyser ukrainske myndigheter. Samtidig fortsetter dialogen mellom Putin og Porosjenko.

Den ukrainske presidenten Petro Porosjenko kunngjorde mandag at 1.200 ukrainske soldater var satt fri. Men det ble senere nedjustert til om lag 650.

– Det presidenten mente å si, var at nærmere 1.200 personer er tatt som krigsfanger siden konflikten startet. 648 av disse er nå løslatt, mens over 500 andre ventes å bli satt fri snart, opplyser en talsmann ved presidentens kontor.

Et av punktene i våpenhvileavtalen mellom ukrainske myndigheter og de prorussiske separatistene, som trådte i kraft fredag, var nettopp utveksling av krigsfanger.

Men det er ikke kjent om løslatelsen har skjedd som følge av våpenhvileavtalen. Det er heller ikke opplyst om noen av de prorussiske separatistene som er tatt til fange av det ukrainske militæret, er løslatt.

Fortsetter fredssamtalene

Russlands president Vladimir Putin og president Porosjenko snakket sammen på telefon mandag. Ifølge en uttalelse fra Kreml diskuterte de to hva som kan gjøres for å «tilrettelegge for en fredelig løsning på situasjonen sørøst i Ukraina. Dialogen kommer til å fortsette».

En talsmann for Porosjenko sier samtalen fant sted under den ukrainske presidentens symbolske besøk til den strategisk viktige havnebyen Mariupol øst i landet.

– Begge parter fortsetter koordineringen av tiltak for å støtte oppunder våpenhvilen, het det i et uttalelse fra Porosjenkos kontor.

– Beordret mobilisering

De prorussiske separatistene rykket i forrige uke fram mot Mariupol, før våpenhvilen trådte i kraft.

Porosjenkos besøk i Mariupol var det første siden konflikten brøt ut, og i en twitter-melding skriver presidenten at opprørerne begynte å skyte mot en veisperring utenfor byen da de fikk vite at han skulle komme til byen.

Etter å ha ankommet den strategisk viktige havnebyen, skal Porosjenko ifølge en medarbeider ha gitt ordre om mobilisering i byen.

– Våpenhvilen overholdes

Til tross for enkelte hendelser, virker det likevel som at våpenhvilen overholdes, opplyser Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

– Men den er fortsatt svært skjør. De neste dagene blir avgjørende, sa den sveitsiske OSSE-ambassadøren Thomas Greminger på et ekstraordinært møte i organisasjonen mandag.

OSSE var involvert i framforhandlingen av avtalen om våpenhvile fredag, den første som både Ukraina, Russland og opprørerne har sluttet seg til.

Kamper i Mariupol

En Reuters-reporter meldte imidlertid om at det ble hørt korte salver av artilleriild øst for Mariupol tidlig mandag morgen.

Også natt til søndag ble det meldt om kamper ved den ukrainske havnebyen, og en kvinne ble drept i et granatnedslag.

Både ukrainske styrker og prorussiske opprørere hevder de selv overholder våpenhvilen, og begge hevder den andre parten har skylden for bruddene.

Mandag kveld vedtok EUs 28 medlemsland formelt en ny runde med økonomiske sanksjoner mot Russland. Men iverksettelsen er utsatt noen dager for å se an hvordan det går med gjennomføringen av våpenhvileavtalen og fredsplanen, kom det fram av en pressemelding fra EU-president Herman Van Rompuy. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere