*Nettavisen* Økonomi.

EU meler sin egen kake

Foto: PETER MUHLY (Scanpix)

Irland presses til å sette opp skatten, mener flere eksperter.

16.11.10 11:12

Når EU-landene presser Irland til å ta imot hjelpepakker fra EU, så er ikke det nødvendigvis fordi det er så veldig viktig å redde Irlands økonomi.

Flere britiske medier skriver i morgentimene at det er andre grunner til EU-landenes iver etter å støtte det økonomisk skakk-kjørte landet.

- Flere rapporter sier at en forutsetning for at Irlands skal få økonomisk hjelp, vil være at landet hever sine notorisk lave selskapsskatter. Det store flertallet av landene tilknyttet EU har et ønske om at Irland normaliserer selskapskatten sin og dermed mister de konkurranse fordelene den lave skatten gir, skriver businessinsider.com

Sannsynlig krav
Spaltisten Simon Watkins, som skriver artikler og kommentarer for thisismoney.co.uk, kommer til den samme konklusjonen i sin kommentar om saken .

- Irlands problemer er dårlige nyheter for landene i eurosonen, men det er noen byråkrater og politikere som tillater seg et øyeblikks skadefryd, skriver han.

Irland er det landet i Europa med klart lavest selskapskatt. I 2003 ble den senket til 12,5 prosent. Til sammenligning er selskapskatten i Norge på 28 prosent, og den ligger rundt 30 prosent i de fleste land i Europa.

Trenger ikke hjelp
Den irske statsministeren Brian Cowen har ved flere anledninger uttalt at Irland ikke trenger hjelp til å få kontroll over statsgjelden.

EU kan komme til å tilby Irland en liten hjelpepakke på 80 milliarder euro. Og det aller meste av dette kommer til bli sprøytet rett inn i landets banker, skriver Irish Examiners.

Det er ventet at det neste døgnet kan bli skjebnesvangert for Irland. Senior personell fra den europeiske sentralbanken informerer avisen om harde forhandlinger i Brüssel, der Irlands statsminister Brian Cowen presses hardt av finansministrene fra EU.

Les flere saker på NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag