NA24.no

EU-topp på tomgang

Sist oppdatert:
Peter Mandelson besøkte Oslo for å snakke om energi og miljø. Utenfor sto bilen og ventet. På tomgang.

EU har et skrikende behov for gass, samtidig som de har ambisiøse miljøplaner. EU-topp Peter Mandelson stoler på Norge for å nå begge målene. Fredag var han på en turné i Oslo. Først for å snakke om energi, miljø og handel i Oslo Militære Samfund.

Den svarte diplomatbilen sto utenfor og ventet. På tomgang. Deretter gikk den svarte diplomatbilen til Regjeringskvartalet, hvor landbrukspolitikk ventet.

NA24 - din næringslivsavis

- For to uker siden sa sjefen for Statoil at det viktigste for de to selskapene (Hydro/statoil, journ anm.) er pålitelige leveranser. Hvis du har vært på Øst-Europas grense, vet du godt hva jeg mener. Vi må importere 70 prosent av vårt energibehov, sier handelskommisjonær Peter Mandelson.

Ustabile leverandører
Han viser til viktige energileverandører som Russland, Iran og Libya. Men alle er de ustabile leverandører, noe gasskrisene som Russland har sørget for de siste årene, er et godt eksempel på.

- Men samtidig er det viktig å behandle klimautfordringen. Hvor effektivt vi bruker energien vår er viktig, legger han til.

Ambisiøse klimagassreduksjoner er kjernen i EU-kommisjonens forslag til ny europeisk energipolitikk, som ble lagt frem i midten av januar. Reduksjon av klimagassutslippene med 30 prosent fra 1990-nivået er det ambisiøse målet.

Norge viktig for EU
EU-kommisjonærens perspektiv er at løsningen på begge problemene, energimangelen og klimautfordringen, er internasjonal handel og at Norges rolle er viktig for begge utfordringene.

- Dere står for 25 prosent av EUs energiforsyninger, men Norge er også ledende på grønn teknologi, sier Mandelson som forteller at EU og Nore deler samme syn på hvordan energimarkedene skal virke.

- Norge er en viktig del av det europeiske energimarkedet, legger han til og forteller at gassledningen Langeled til Storbritannia er nok en del av dette.

Han forteller at et effektivt energimarked skal hjelpe unionen til å nå sine ambisiøse miljømål. Gode markeder er viktig for å løse klimautfordringen.

- Handel er viktig i så måte, men også en del av problemet, sier EU-toppen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere