Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Lønnsfest:

EU-toppene tjener 324.000 kroner per måned

EUs president Donald Tusk og EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker kan juble over lønnsfest.
EUs president Donald Tusk og EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker kan juble over lønnsfest. Foto: Emmanuel Dunand (AFP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Mange nordmenn slet med å få råd til julehandelen. Det slapp EU-toppene, som fikk lønnsøkning på 65.000 kroner i julegave.

Nå vil toppsjefene tjene over 300.000 kroner i måneden, mens toppbyråkratene vil rykke opp til en månedslønn på over 200.000 kroner.

Ifølge den britiske avisen The Telegraph vil presidenten av EU-kommisjonen Jean-Claude Juncker og presidenten av EU-rådet, Donald Tusk, begge tjene kr 324.000 i månedslønn. Med andre ord tjener EU-sjefene det samme på en måned som en bartender i Norge gjør på ett år.

Årslønnen utgjør nå kr 3.895.260.

Til sammenligning tjener Norges statsminister Erna Solberg, kr 1.631.346 i årslønn.

Les også: EU går til angrep på norsk pizzatoll

Europabevegelsen har «ingen politisk mening»

Leder for Europabevegelsen Heidi Nordby Lunde (H) mener det er andre områder folk bør være kritisk til før de går løs på lønnsnivået.

Selv om et overveldende flertall av nordmenn er mot norsk medlemskap i EU er det fortsatt formidable krefter for norsk EU-medlemskap. Høyre-stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde er leder i Europabevegelsen. Hun mener det er andre områder enn lønningene folk bør være kritisk til.

– Europabevegelsen har ikke en politisk mening om lønnsnivået i kommisjonen som sådan, sier hun til Nettavisen.

Mener dere altså at dette lønnsnivået er greit?

– Så vidt jeg kan se ligger Juncker og Tusk, som de best betalte, et sted mellom topplederlønningene i norske statlige selskaper og de største norske selskapene i privat sektor. Til gjengjeld bidrar kommisjonen til å redusere forskjeller, sikre rettigheter og sørge for økonomisk vekst til 500 millioner innbyggere. Det er sikkert noe å være kritisk til internt i EU-systemet og mye som kan gjøres for å sørge for legitimitet i befolkningen for kommisjonens arbeid. Lønningene på det nivået er ikke der jeg ville begynt, sier Lunde.

Leder i organisasjonen Nei til EU, Kathrine Kleveland har ikke mye til overs for EU-toppenes lønnsnivå. 

Nei til EU: – Ekstremt høye lønninger

Det er helt andre toner vi får høre fra leder i Nei Til EU, Kathrine Kleveland. Hun kaller lønnsnivået for "ekstremt høye lønninger."

– I et Europa med veldig mange som er på arbeidsjakt i andre land er det umusikalsk å ha ledere som tjener såpass mye. Dette er ekstremt høye lønninger. Vi må huske at det er veldig mange i Europa som er på jakt etter jobb og bedre betingelser.

– En viktig del av den økende EØS-skepsisen handler om sosial dumping og lave lønninger. Mange kommer hit til Norge for å få bedre vilkår. Med dette bidrar EU til sosial dumping. Lønnsøkningen er med på å gjøre dette enda verre.

Hvis EU skal tiltrekke seg de beste, må de vel konkurrere på et høyt lønnsnivå?

– Antagelig mener de som får disse jobbene at de går etter posisjon, og ikke etter lønna. Slike jobber går etter helt andre kriterier enn lønna.

Les også: EU forbyr engangsplast

Utenriksdepartementet: Norge betaler ikke for lønnsøkningen

Norge er en aktiv samarbeidspartner med EU og er medlem av EØS. Likevel er ikke staten med på å betale inn til EUs driftsbudsjett, og betaler dermed ikke for lønnsøkningen. Dette presiserer kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet, Frode Overland Andersen.

– Norge betaler ikke inn til EUs driftsbudsjett og dermed heller ikke for den lønnsøkningen til EUs toppledere som er blitt gjort kjent de seneste dagene i media. Norge bidrar til sosial og økonomisk utjevning i Europa gjennom EØS-midlene, men disse går direkte til mottakerlandene og er ikke innbetaling til EU, opplyser han i en e-post til Nettavisen.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!