NA24.no

EU vil kvitte seg med russisk gass

VIL SE MINDRE AV DETTE: EU-topper vil kvitte seg med russisk gass.
VIL SE MINDRE AV DETTE: EU-topper vil kvitte seg med russisk gass.
Vil bli mindre avhengig av gassforsyninger utenfra, understreker Unionens toppledere.

– Vi sender et klart signal om at Europa girer opp et hakk for å redusere energiavhengigheten, spesielt fra Russland, sier EU-president Herman Van Rompuy.

– EU må sette fart i spredningen i energiforsyningen, fremholder EUs stats- og regjeringssjefer i konklusjonen fra ukas toppmøte i Brussel.

De gir EU-kommisjonen i oppgave å lage en plan for Unionens energisikkerhet før neste toppmøte i juni.

Det er gassavhengighet land utenfor Unionen EU vil ta tak i. Russland sto i fjor for rundt 27 prosent av gassimporten i EU, mens Norges andel lå på 23 prosent.

Når EU vender blikket bort fra Russland midt i Ukraina-konflikten, kan det bety muligheter for gassnasjonen Norge. Men det kan også bety en utfordring hvis EU ser bort fra gass som langsiktig energikilde.

Mulighet?

Statsminister Erna Solberg (H) sendte før toppmøtet et brev til EU-president Herman Van Rompuy der hun blant annet understreker Norges rolle som trygg leverandør.

– På lang sikt kan det være en mulighet for Norge hvis de sørger for at det ikke betyr at de skal være mindre avhengige av gass generelt, sier Solberg (H) om EUs ønske om å kvitte seg med russisk avhengighet.

– Samtidig er det begrensninger knyttet til hvor mye vi kan levere, det skal også bygges ut kapasitet for å levere mer, sier hun til NTB om Norges mulige rolle.

Nøler

Avhengigheten av russisk energi er en av grunnene til at EU nøler med å vedta brede økonomiske sanksjoner mot russerne som følge av annekteringen av ukrainske Krim.

Flere EU-ledere tar til orde for utbygging av egne energikilder, samtidig presser europeerne på for forsyninger av flytende naturgass fra USA.

– Vi skal fremover være mindre avhengige av Russland når det handler om energi, understreker Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Solidaritet

EUs ledere sier i toppmøtekonklusjonene at de skal «vise solidaritet» dersom det plutselig skjer en stans i gassforsyningen, noe flere land frykter i kjølvannet av konflikten med Russland.

Det skjedde i 2009 da Russland stanset forsyningene gjennom rørledningene i Ukraina, og det var en vekker for EU.

Unionen har gjort seg mindre sårbar siden da og har nå større gasslagre, men energi er fortsatt et nyttig pressmiddel for Russlands president Vladimir Putin.

Forhandlinger

Polens statsminister Donald Tusk sier EU-lederne diskuterer et mulig samarbeid i fremtidige gassforhandlinger med Russland. Til nå ha landene som handler energi av russerne, forhandlet hver for seg.

– Det handler om å gjøre EU sterkere som helhet, sier Tusk. (©NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere