*Nettavisen* Økonomi.

«Euro-comeback» etter Hellas-avtale

Foto: Thinkstock

Markedene puster lettet ut.

Etter at avtalen mellom eurolandene kom i havn, har euroen styrket seg fra tidligere bunn-nivåer. I morgentimene mandag ble euro mot dollar handlet for over 1,34 etter bunnen på snaue 1,33 i forrige uke, melder DnB.

- Eurostyrkelsen kom trolig som følge av at markedene etter hvert følte lettelse over at de europeiske topplederne endelig kom til enighet om et sikkerhetsnett for Hellas torsdag kveld. Også den norske kronen har styrket seg mot dollar siden fredag morgen, men svekket seg mot euro, skriver meglerhuset til storbanken.

Økt risikoappetitt
Også den norske kronen var opp mot dollar i morgentimene mandag, mens euro mot kroner var på omkring 8,11. Sjekk realtidskurser på valuta her:

- Dollarsvekkelsen må også sees i sammenheng med en generell økning i risikoappetitten etter en uke med mye fokus på statsgjeld, skriver DnB.

Lite å si for renteøkningen
Den mest omtalte saken på makrofronten i Norge, var NAVs systematiske feilrapportering av arbeidsledigheten. NAVs arbeidsmarkedsrapport har vist at flere personer feilaktig har blitt registrert som arbeidssøkere fram til februar 2010, enn reelt. De korrigerte tallene viser nå en nedgang i bruttoledigheten i år, mot en tidligere anslått oppgang.

DnBs økonomer tror imidlertid ikke at feilene hos NAV får særlig påvirkning på Norges Banks økonomiske modeller.

- De nye tallene tegner dermed et noe annet bilde av situasjon i arbeidsmarkedet, og peker klarere i retning av at arbeidsledigheten flater ut. Likevel tror vi neppe det ville ha hatt særlig betydning for Norges Banks beslutning i forrige uke. Tilgangen på ny arbeidskraft faller fortsatt, det samme gjør antall ledige stillinger, så det virker fortsatt for tidlig å konkludere med noe trendendring i det norske arbeidsmarkedet, skriver DnB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag