NA24.no

Euro i 9 kroner

Sist oppdatert:
Den europeiske valutaen bryter historisk grense

Den norske valutaen har det tøft i valutamarkedet, tirsdag.

NA24 - din næringslivsavis

Historisk eurokurs
For første gang siden innførelsen i 1999 har eurokursen krøpet over ni kroner.

Prisen på euro stiger 1,87 prosent, og handles i for 9,00 kroner i halvåttetiden, tirsdag kveld.

Mot andre valutaer har ikke euroen en sterk dag, med fall mot både dollar, pund og yen. Den høyere kursen skyldes snarere enn svekket krone.

Svekkes av oljefall
Kronen preges av et sterkt fall i oljeprisen. Frontkontrakten på nordsjøoljen detter 4,64 prosent på råvarebørsen i London, tirsdag kveld. Dermed handles oljen til 71 dollar fatet, mindre enn halvparten av toppnoteringen fra i sommer på tett oppunder 150.

Kronekursen er og blir tett knyttet til oljeprisen. Flere effekter spiller inn her. For det første betyr høy oljepris gode tider for norsk økonomi, noe som igjen fører til høyere rente og dermed sterkere krone. Tett knyttet til dette kommer investeringer i norske selskaper. På Oslo Børs er oljesektoren klart best representert, og skal utlendinger kjøpe aksjer i for eksempel StatoilHydro må de veksle om til kroner.

Når oljeprisen faller kraftig, slik vi har sett den siste tiden, kvitter mange utlendinger seg med kroner av grunnene stipulert ovenfor. I tillegg rammes Norge for tiden av at internasjonale investorer har mistet smaken på risiko. Mange av de store internasjonale aktørene har måttet redusere markedsrisikoen betydelig, og da er høyrisikomarkedet Norge et av de første landene de selger seg ut av. Dette nedsalget har vært veldig tydelig på Oslo Børs de siste månedene.

Sterk dollar
Den amerikanske dollaren har en enda sterkere dag mot kroner, om enn ikke like historisk.

Dollar stiger 3,94 prosent, og handles for 6,86 kroner, det høyeste nivået på over to år.

16. april var dollaren på sitt aller laveste mot kroner i år. Kun 4,95 kroner kostet den amerikanske valutaen, den gang. Siden da har dollar altså blitt hele 38,59 prosent dyrere.

Dollar styrkes av den samme effekten som svekker kroner, investorer som kvitter seg med risiko. De usikre tidene gjør at amerikanerne tar hjem pengene sine, og byr opp dollaren i prosessen. Finanskrisen har fått dollar til å fremstå som en trygg havn, mens olje og andre råvarer skys av investorene. Bildet er altså snudd helt på hodet fra tidligere i år.

Ny krisepakke
Gårsdagens steg også dollaren sterkt, i kjølvannet av Ben Bernankes tale til Kongressen mandag. Sentralbanksjef Bernanke åpnet for at en ny finansiell tiltakspakke kan være aktuelt.

- Med en økonomi, som må forventes å være svak i flere kvartal og med en viss risiko for en langvarig nedgang, så må det være plass for å overveie enda en finansiell pakke fra Kongressen, sa Bernanke i sin tale.

Les mer: Dyrere dollar

Taper mot naboene
Kronen faller også mot alle andre valutaer av betydning, også mot valutaene til våre skandinaviske naboer, Sverige og Danmark. Den norske kronen faller 1,89 og 0,42 prosent mot henholdsvis danske og svenske kroner, tirsdag kveld. En norsk krone kan kjøpe 0,82 danske eller 1,12 svenske, ved halvåttetiden.

Også i Sverige er snakk om en krisepakke med på å endre kursforholdet.

Svensk redningspakke
Det svenske finansdepartementet lanserte mandag en finansiell redningspakke. Pakken har to hovedelementer: En garantiordning for bankenes mellomlangsiktige gjeldsutstedelser og et stabilitetsfond med mulighet til å håndtere eventuelle problemer svenske banker skulle få med betalingsevnen. Garantien har en øvre ramme på på maksimalt 1500 milliarder svenske kroner og omfatter gjeld utstedt av banker i Sverige med løpetid mellom 90 dager og 5 år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere