NA24.no


Jeroen Dijsselbloem håndhilser med Hellas' finansminister Tsakalotos.
Jeroen Dijsselbloem håndhilser med Hellas' finansminister Tsakalotos. Foto: Francois Lenoir (Reuters / NTB Reuters)

Euro-ministre sier ja til Hellas-pakke

Sist oppdatert:
Finansministrene i eurolandene ga fredag kveld grønt lys for den nye avtalen om kriselån til Hellas. Avtalen er tidligere i dag godkjent i Aten.

Det opplyser diplomatkilder i EU. EU-kommisjonen bekrefter også at landene i eurosonen gir klarsignal for lånepakken som er på 86 milliarder euro, tilsvarende 780 milliarder kroner, over tre år.

Krisepakken til Hellas er den tredje på fem år. Landet står på konkursens rand. For å få utbetalt pengene, har grekerne måttet forplikte seg til omfattende økonomiske reformer.

– Dagens enighet vil fjerne usikkerheten som altfor lenge har hengt over landet og eurosonen, sier EUs eurokommissær Valdis Dombrovskis, som mener avtalen vil skape arbeidsplasser og ny økonomisk vekst.

Må godkjennes av landene

Ministrene er enige om å støtte avtaleutkastet som de internasjonale forhandlerne kom til enighet med greske myndigheter om tirsdag. Den belgiske finansministeren Johan van Overtveldt sier ministrene har føyd «noen tilleggstiltak» til utkastet. Han gikk ikke i nærmere detalj om hva dette innebærer.

Avtalen går nå videre til nasjonalforsamlingene i de respektive eurolandene, som hver og en skal stemme over om de vil godkjenne den.

Det er Den europeiske sentralbanken, Det internasjonale pengefondet (IMF), EU og eurolandenes krisefond ESM som har forhandlet med Hellas. Avtalen de kom fram til, ble godkjent i nasjonalforsamlingen i Aten fredag etter en debatt som varte hele natten.

Reformer

De omfattende reformene Hellas må innføre, omfatter pensjonssystemet og helsevesenet. Hellas må privatisere offentlig virksomhet og gjennomføre markedsliberaliseringer, slå ned på skattejuks og skjerpe budsjettmålene.

Framdriften i reformene skal evalueres hver tredje måned, og holder ikke Hellas seg til avtalen, kan det få konsekvenser for utbetalingene.

Etter måneder med svært vanskelige forhandlinger med til dels dårlig stemning, har Hellas de siste ukene satt i verk en rekke tiltak for å gjenopprette tilliten.

Mulig mistillit

Den økonomiske hestekuren er kontroversiell i Hellas, og statsminister Alexis Tsipras møtte stor motstand fra sine partifeller i nasjonalforsamlingen. Hele 43 av Syrizas parlamentsmedlemmer, nesten en tredel av partiets 149 representanter, stemte imot kriseavtalen.

Kort etter avstemningen i Aten fredag morgen opplyste en talsmann for regjeringen at Tsipras vil be om et tillitsvotum i nasjonalforsamlingen når et avdrag på 3,2 milliarder euro til Den europeiske sentralbanken ESB forfaller 20. august.

Det spekuleres fredag på om hvorvidt Tsipras' regjering vil overleve avstemmingen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere