*Nettavisen* Økonomi.

Euroen faller på ny krisefrykt

Euroen faller kraftig mot norske kroner etter beskjeden. Foto: (Infront)

Greske forhandlinger avbrutt nesten før de begynte.

16.02.15 21:58

Hellas og de andre eurolandene greide ikke å komme til enighet om det greske kriseprogrammet mandag.

Avgjørelsen sprer ny frykt i markedet, som frykter at Hellas vil ende opp utenfor eurosonen.

Finansaktørene svarer med å senke fellesvalutaen på bred basis.

Mot norske kroner faller euroen med 0,55 prosent til 8,58 kroner. Så langt i år har euroen rast med 4,6 prosent mot kroner.

I forkant av møtet var markedet pessimistiske til en løsning, noe som førte til at prisen på greske bankobligasjoner sank ytterligere.

Kraftig kost
– Noen insisterer på at kriseprogrammet må forlenges. Det er urimelig og kan ikke aksepteres. Under slike forhold kan vi ikke oppnå noen enighet i dag, sier en talsmann for den greske regjeringen til nyhetsbyrået Reuters etter møtet.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble anklager på sin side motparten for liten forhandlingsvilje.

– Det jeg har hørt til nå, styrker ikke optimismen min, sa han før møtet med kollegene i eurosonen.

Tyskland ønsker ikke at Hellas skal forlate eurosamarbeidet, sier Schäuble, men han understreket at grekerne må innfri kravene som har fulgt med EU-milliardene i kriselån.

– Det er mulig å finne en løsning, men det er vanskelig, sa den østerrikske finansministeren Hans-Jörg Schelling på vei inn.

Les også: - Nå er det ulevelig i Hellas

Frykter kaos
Mens Brussel ønsker en forlengelse av låneprogrammet og reformkravene som følger det, vil den greske regjeringen ha en overgangsløsning mens en helt ny reformplan forhandles fram.

Hellas' finansminister Yanis Varoufakis ga selv ingen kommentarer på vei inn til møtet, men har sagt han jobber for en best mulig løsning for krisetrette grekere.

– Vi skal motstå alle løsninger som er feil for Hellas og feil for Europa, uansett konsekvensene, skriver Varoufakis i The New York Times.

Uten noen enighet frykter markedet kaos i en fortsatt hardt presset gresk økonomi, og det greske aksjemarkedet åpnet mandagens handel i rødt.

– La oss ikke snakke om neste skritt dersom vi ikke lykkes, la oss snakke om å lykkes, sa EUs økonomikommissær Pierre Moscovici før forhandlingene.

– Jeg synes synd på grekerne for øyeblikket. De har valgt en regjering som akkurat nå handler uansvarlig, sa Schäuble til tysk radio.

Stemning
Men stemningen i Hellas er annerledes. Søndag demonstrerte flere tusen til støtte for den venstreorienterte regjeringen. Etter år med krise og innstramminger er ledigheten på over 25 prosent, og mange er rammet av store inntektskutt.

– Vi trenger ikke penger, vi trenger tid til å realisere reformplanene våre, sier statsminister Alexis Tsipras til den tyske ukeavisen Stern.

– For første gang på flere år er jeg stolt over å være gresk, sier den 32 år gamle arbeidsledige Lena Dousiou til Reuters.

– Europeerne har ydmyket oss. Jeg vet ikke om Tsipras vi lykkes, men noen må si til dem at nok er nok, sier 59 år gamle Minas Kontogeorgopoulos om den nye statsministerens sjansespill i Brussel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag