NA24.no

Euroen på sitt laveste på 11 år

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Euroen på sitt laveste mot dollar siden 2003

På de internasjonale valutamarkedsplassene falt euroen søndag til sitt lavest nivå mot amerikanske dollar på elleve år etter at venstrepartiet Syriza vant valget i Hellas. Det skriver CNBC.

Noteringen på 1.1098 må man helt tilbake til september 2003 for å finne lik eller lavere. Også mot yen falt euroen kraftig - noteringen på 130.16 er den laveste på 11 år. Mot britiske pund faller euroen til 74.06 pence - den laveste noteringen på syv år.

Det er stor spenning knyttet til euroens videre utvikling mandag. Valutaeksperteer spådde på forhånd at om Syriza oppnåddde rent flertall - ville euroen falle ytterligere. Det er nå kjent at Syriza ikke får rent flertall og må finne et samarbeidsparti for å kunne danne regjering.

Les mer i saken: Syriza får ikke rent flertall

- Det er selvfølgelig valget i Hellas som trekkes frem som årsaken, men nedgangen i EURUSD fant først og fremst sted på fredag med en bunnotering på 1,1115 litt etter kl. 13. Den påfølgende styrkingen ble imidlertid reversert i løpet av natten, før euroen påny styrket seg litt. Kanskje var det nyheten om at vinnerpartiet Syriza ikke fikk rent flertall som bidro til den siste eurostyrking, skriver DNB Markets i en rapport mandag morgen.

Norske kroner har sving litt gjennom helgen. Kronen styrket seg markert mot euro etter at ESB annonserte sitt program med kvantitative lettelser, men svekket seg litt gjennom fredagen.

- I løpet av helgen falt imidlertid EURNOK til lavere nivåer enn på fredag morgen, før en ny svekkelse satte inn mandag morgen, skriver DNB Markets.

Slik er status for valutakursene og børsene i Asia ved 07-tiden mandag morgen norsk tid:

Valuta:


Børsene i Asia mandag 26.01:

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere