Euroen på vaklende grunn

Foto: (Montasje)

Uenighet blant EU-landenes finansministere sender euroen ned.

18.01.11 10:15

Forrige uke steg euroen på grunn av vellykkede statsobligasjonsutstedelser fra noen av Piigs-landene og til forventningene om at den europeiske finansielle styringsmekanismen, EFSF, skulle økes fra de nåværende 440 milliardene euro.

Både Jean Claude Trichet, sjef for den europeiske sentralbanken, og Jose Manuel Barroso, President i EU-kommisjonen har gått ut å oppfordret til en økning av stabiliseringsmekanismen.

Trichet mener at fondet bør utvides både kvantitativt og kvalitativt. Kvantitativ utvidelse av fondet går naturligvis ut på å øke dets effektive støttekapasitet.

-I dag har fondet en ramme på 440 milliarder euro, men siden fondet søker topp rating (AAA) er fondets effektive ramme på 250 milliarder euro, skriver Shakeb Syed, makroøkonom i Handelsbanken Capital Markets, i sin morgenrapport.

Tyskland, ved finansminister Wolfgang Schäube, torpedert dette forslaget. Men han sa seg villig til å utvide den effektive delen, ikke totalrammen. Tyskernes motivasjon for dette er åpenbar, de det må stå for store deler av garantien bak fondet.

Uenighet
- Stadig færre tror nå at finansministerne vil komme til enighet om å øke ressursene til stabilitetsfondet, blant annet etter kommentarer fra den tyske finansministeren om at det per i dag ikke er et pressende behov om å øke størrelsen på fondet, skriver DnB i sin morgenrapport.

Men her kan det se ut som om det vanker et visst moment av usikkerhet. Hos Handelsbanken skriver analytiker Shakeb Syed at det ventes at fondet økes.

- Ifølge en Reutersundersøkelse venter analytikere i Europa at EFSFs totalramme vil bli hevet til 700 milliarder euro, skriver Shakeb Syed.

Syndikerte obligasjoner
Spania har kansellert dagens planlagte obligasjonsutstedelse, og vil erstatte dette med utstedelse av en 10-års syndikert obligasjon for å 6 milliarder euro.

Men etter at flere spanske banker har fått kniven på strupen er det muligheter for at dette ikke lar seg gjøre.

Les også: Skandale rammer spansk kjempebank

Syndikerte statsobligasjoner er obligasjoner hvor staten går sammen med ulike banker for utstedelse. Dette øker sannsynligheten for å få utstedt til en lavere rente ute i markedet.

Belgia og Portugal har også varslet utstedelser av syndikerte obligasjoner.

Les flere saker på NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.