*Nettavisen* Økonomi.

Eurokursen synker etter utspill fra sentralbanksjef

Etterspørselen i eurolandene er så lav at prisene står i fare for å synke. Her stenger en ansatt en skjortebutikk i sentrum av Madrid, som i 57 år er blitt drevet av familien Angel Garcia. Mange selvstendig-drevne butikker kan bli tvunget til å stenge i Spania som følge av at 30 år gamle leieavtaler utløper. Foto: Susana Vera (Reuters)

Kursen på euro falt fredag til det laveste nivået på fire og et halvt år sammenlignet med dollar.

02.01.15 16:42

1 euro hadde fredag formiddag en kurs på 1,2035 dollar, noe som er det laveste nivået siden juni 2010.

Kursfallet på 0,5 prosent kom etter at den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi varslet at det kan bli aktuelt med tiltak for å hindre deflasjon i eurosonen.

– Risikoen for at vi ikke oppfyller vårt mandat for å holde prisene stabile, er høyere enn for seks måneder siden, sier Draghi i et intervju med den tyske avisen Handelsblatt.

Økonomien i de 19 eurolandene tynges av fallende oljepriser og svak økonomisk etterspørsel. Draghi åpner derfor opp for at sentralbanken ESB igjen vil bruke kjøp av statsobligasjoner som et instrument for å holde den økonomiske aktiviteten oppe. Det vil i praksis si å pumpe penger inn i økonomien.

Sentralbankens mål er å holde inflasjonen i underkant av 2 prosent årlig. I november var den imidlertid nede i 0,3 prosent, 0,1 prosentpoeng lavere enn i oktober.

Enkelte økonomer mener at tall som skal offentliggjøres neste uke, vil vise at inflasjonen i eurosonen sank ytterligere i desember og muligens tippet over i prisfall. Det vil etter alt å dømme bane veien for tiltak når sentralbanksjefene møtes til årets første styremøte 22. januar.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag