NA24.no

Europa med tidenes rentekutt

Sentralbanksjefen i Europa, Mario Draghi, kutter renten ytterligere.
Sentralbanksjefen i Europa, Mario Draghi, kutter renten ytterligere. (Skjermdump ESB)
Sist oppdatert:
Dette har aldri skjedd før.

Den europeiske sentralbanken har torsdag kuttet den viktigste styringsrenten fra 0,15 prosent til 0,05 prosent. Med andre ord skal det godt gjøres å komme nærmere en nullrente.

Den store driveren for denne avgjørelsen er at Europa står i fare for å oppleve deflasjon, altså en negativ prisvekst. Har du mye i gjeld er deflasjon en stor bekymring, og en rekke av landene i eurosonen har enorme gjeldsforpliktelser.

- Dette var uventet. Draghi uttalte i juni at man for alle praktiske formål hadde nådd rentebunnen, og at bare mindre, tekniske justeringer gjensto. I siste Reuters-survey var det færre enn hver tiende som så for seg lavere eurorenter, melder Øystein Dørum, sjeføkonom hos DNB.

På pressekonferansen sier da også Draghi at avgjørelsen ikke var enstemmig, at enkelte medlemmer av komiteen ønsket å gjøre mer og at kvantitative lettelser (populært kalt pengetrykking) ble vurdert. 

Negativ rente
Samtidig kutter sentralbanken også innskuddsrenten fra -0,1 prosent til -0,2 prosent, som bankene må betale. Det vil si at dersom bankene velger å sette inn sin overskuddskapital i sentralbanken må de betale enda mer for det enn tidligere.

Målet med dette grepet er å tvinge bankene til å øke sine utlån til næringslivet, men det at sentralbanken også ser sin nødvendighet i å endre denne renten viser at banker samtidig velger å betale litt for å sikre sin egen kapital.

Det at den europeiske sentralbanken foretar slike tiltak illustrerer at eurosonens økonomi ikke akkurat går på skinner.

- Samtidig har lavere vekst, lavere inflasjon og ikke minst - lavere inflasjonsforventninger økt presset på ESB for å gjøre noe. Både privat og offentlig QE har ligget i kortene en stund, men tiden er åpenbart ikke moden ennå. Da blir renda lavere rente det virkemiddelet som er lettest å ty til, sier Dørum.

Nå som renten i praksis er på null må det bli andre, og mer ukonvensjonelle, tiltak som blir dratt opp av verktøykassen i neste runde, med mindre den økonomiske veksten skulle ta seg opp.

Euro-stup
Etter avgjørelsen har markedene svekket euroen bredt og markant.

Mot dollar faller euroen med vel en prosent til under 1,3 - det laveste nivået på 14 måneder.

Kronen styrker seg med 0,8 prosent mot euroen til 6,22.

Her ser man tydelig hvordan euroen umiddelbart svekket seg mot kroner.


Negative nyheter
Denne uken har det da også kommet dårlige nøkkeltall fra pengeunionen. 

Detaljomsetningen falt, det samme gjorde målinger av både industri og tjenestesektoren. Spesielt har flere av de viktigste økonomiene som Tyskland og Italia levert langt svakere enn ventet. 

Spania har levert bedre, men det er tross alt fra et veldig dårlig utgangspunkt. 

Rekordlave renter
Tidligere torsdag har det vært rentemøter i England og Sverige, der valgte sentralbankene å holde den uendret på henholdsvis 0,5 prosent og 0,25 prosent. Også dette er rekordlave nivåer.

Til sammenligning er Norges Banks styringsrente på 1,5 prosent, noe som er rekordlavt her hjemme.

Det neste rentemøtet her er 18. september.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere