NA24.no

Europa nærmere stupet

Foto: ALESSANDRO GAROFALO (Reuters)
Sist oppdatert:
Berlusconis Italia har igjen blitt kuttet.

Kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's har overraskende kuttet sin vurdering på Italia med et hakk fra A+/A-1+ til A/A-1 og fortsetter å ha et negativt syn, noe som indikerer at ytterligere kutt kan være på vei.

Til tross for at finansmarkedene i stadig større grad har fokusert på Italias gjeldsberg den siste tiden er avgjørelsen overraskende, og den legger nye stener til eurosonens byrde.

Byrået begrunner kuttet med at Italias skjøre regjeringskoalisjon og politiske uenigheter internt i pralamentet sannsynligvis vil begrense myndighetenes mulighet til å reagere ensrettet mot de makroøkonomiske utfordringene landet møter, både internt og eksternt.

- Begrunnelsen for nedjusteringen er knyttet til svekkede økonomiske utsikter og en regjering som ikke gir tillit til at landet kan greie å redusere gjeldsbyrden, melder DnB Nor Markets.

Avgjørelsen er overraskende i den forstand at det på forhånd var ventet at det ville være et annet kredittvurderingsbyrå, Moody's, som skulle kutte landets vurdering først. Moody's signaliserte i forrige uke at de ville bruke ytterligere en måned på å fatte sin avgjørelse.

Når et land får ratingen kuttet medfører dette som regel at renten landet må betale for å få låne mer penger stiger.

Befinner du deg i Italia? Hva er din reaksjon på kuttet? Send inn ditt tips her

Beskjeden bidrar til aksjefall i Asia.

Her kan du følge børsene

Nyheten kommer også på et elendig tidspunkt for eurosonen.

De siste dagene har fokuset vært rettet mot konkurstruede Hellas sine statsfinanser.

Hellas på randen
Til tross for iherdige forsøk, ser det ikke ut til at landet klarer å oppfylle de forpliktelsene som skal til for å redde landet.

Den sjette transjen av redningspakken, som man ble enige om i mai 2010, skulle bli utbetalt i september, men etter et EU-toppmøte i helgen, har den utbetalingen blitt utsatt.

Grunnen er at det har kommet fra at Hellas er to milliarder euro, eller 15,5 milliarder norske kroner, unna det som var kravet i budsjettet i forbindelse med utbetalingen av septembertransjen

Les mer: - Hellas går konkurs i oktober

Italia i klemma
Ser man bort fra Hellas er Italia det landet i eurosonen med høyest gjed. Den er på vel 1.900 milliarder euro tilsvarende 120 prosent av BNP. Ifølge S&P er Italia det landet med høyest gjeldsbyrde av alle land med ratingen A, og de forventer at gjelden vil vokse lenger enn de tidligere har sett for seg.

Gjelden regnes for å være så stor at den ikke kan bli dekket av de andre medlemslandene, noe som gjør at en kollaps for Italia kan være kroken på deler, om ikke hele eurosamarbeidet.

Italienske myndigheter har nylig vedtatt upopulære krisekutt for å komme gjelden til livs. Men markedet har fått stadig mindre tiltro til at eurosonens mest omstridte leder, Silvio Berlusconi, vil klare å få skikk på landet.

Det har medført at de har sendt renten landet må betale for å låne mer penger til himmels.

For å hindre at denne renten skal nå nivåer som ikke er bærekraftige har den europeiske sentralbanken foretatt store støttekjøp av italienske statsobligasjoner, slik at renten faller.

Den samlede gjelden og markedet for disse rentepapirene er imidlertid så stort at det har vært rettet skepsis mot om dette er noe de på sikt vil kunne klare.

Skaper stor uro
Fredag 5. augsut skapte ratingbyrået historie da det nedjusterte USAs kredittrating med et hakk, fra toppnoteringen AAA til AA+. Dette var første gang at USA mistet topp-plasseringen siden landet fikk det tildelt i 1917.

I uken som fulgte ble verdier for over 7.500 milliarder dollar fjernet fra aksjemarkedene. Den brede S&P 500-indeksen svingte med over 4,5 prosent de fire første dagene, gullprisen steg fem prosent og renten på amerikanske tiårige statsobligasjoner har stupt til rekordlave nivåer.

EU i harnisk
Etter at gjeldsbergene i EU har kommet i verdens søkelys har de tre store ratigbyråene Standard & Poor's, Moodys og Fitch, som er delvis franskeid, kuttet kraftig i vurderingen til de hardest rammede landene.

Så langt i år har eurosonemedlemmene Spania, Italia, Hellas, Irland, Portugal og Kypros blitt kuttet av et eller flere av byråene.

Dette har bidratt til at renten flere av landene må betale, for å låne enda mer penger, har kommet på nivåer som ikke er bærekraftige. Det har også kommet kutt etter at EU har hostet opp diverse krisepakker, noe som har fått politikerne også på andre siden av Atlanteren til å se rødt.

Tysklands Angela Merkel har blant annet signalisert at det hadde vært ønskelig med et europeisk ratingbyrå, som en motvekt til de amerikanske - som en del hevder har vært for proamerikanske.

Kredittvurderingsbyråene får sine inntekter fra de selskapene og produktene som betaler for deres vurderinger. Vurderingene ratingselskapene foretar seg blir så tilbudt - i konkurranse med tilbudene fra de andre byråene.

Vurderingen de foretar av land er derimot ikke noe de tar betalt for.

Som ild i tørt gress
Det nye kuttet medfører økt frykt for at gjeldskrisen vil kunne spre seg til en full eurokrise.

Statskonkurser har nemlig en tendens til å smitte kjapt fra land til land.

For eksempel spredte konkursen i Mexico på 80-tallet seg til statskonkurser i utrolige 70 land.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere