NA24.no

Europa reddet ikke USA

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Sterke selskapsrapporter i Europa var ikke nok til å redde Wall Street.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

De amerikanske aksjene åpnet i positivt terreng etter sterke selskapsrapporter og børsjubel i både Europa og Asia.

NA24 - din næringslivsavis

Men problemene i den amerikanske økonomien dukket igjen opp til overflaten i form av svake økonomiske data og økende resesjonsfrykt. Dermed ble det en ny nedtur på de amerikanske børsene.

Klar tilbakegang
En melding fra den amerikanske sentralbankens avdeling i Philadelphia viser at fabrikkaktiviteten i regionen fortsatte å falle i februar, og at fremtidsutsiktene er de dystreste på 28 år.

Indeksen Philly Fed falt til -24 i februar fra -20,9 i januar. Dette er den svakeste målingen siden februar 2001 og langt verre enn det tallknuserne hadde ventet.

Økonomene hadde ventet at indeksen, hvor målinger under null indikerer tilbakegang for regionens fabrikker, ville komme inn på rundt -10.

Indeksen hadde rast fra 1,6 i desember til januar og mange mente før dagens måling at fallet i januar var for stort.

De siste fire månedene har denne indeksen rast med 57 poeng og starten den har fått på 2008 er den verste siden 1990.

- Vi fortsetter å få disse regionale produksjonsrapportene som peker mot en økonomi som ser ut til å reduseres mye raskere enn folk forventer, sier Owen Fitzpatrick hos Deutsche Bank, ifølge MarketWatch.

Svake indikatorer
De ledende indikatorene i USA falt med 0,1 prosent i januar viser tall fra det private analysebyrået Conference Board. Fallet er i tråd med forventningene til 17 analytikerne som deltok i en undersøkelse gjennomført av Dow Jones Newswire.

Medregnet dagens statistikk har de ledende indikatorene falt 2 prosent i perioden fra juli 2007 til januar 2008, og det største fallet over seks måneder siden 200 og gir et årlig fall på 4 prosent.

Indeksen benyttes til å antyde hvilken retning økonomien i fremtiden kommer til å ta og i januar er fallet i aksjemarkedet en av de største negative bidragsyterne sammen med nedgangen i antallet byggetillatelser av nye privatboliger.

Antallet førstegangssøkende til ledighetstrygd falt i forrige uke til 349.000 viser en oversikt fra det amerikanske arbeidsdepartementet. Det er en nedgang på 9.000 fra det reviderte tallet for uken i forveien på 358.000.

Analytikerne hadde ventet at antallet ville falle til 348.000, viser en oversikt fra Bloomberg News. Samtidig stiger antallet registrerte søkere 48.000 til 2.784.000 og til det høyeste siden oktober 20005.

Energifall
Oljeprisen falt tilbake med 1,5 prosent på råvarebørsen etter at den onsdag satte ny historisk rekord. Store lagre med olje førte til at frontkontrakten havnet på 97,38 dollar fatet.

Les mer her: Oljefall på lagertall

Delindeksen for oljeaksjer ende ned to prosent mens oljeservicesektoren falt med nesten tre prosent.

Dermed ledet oljeprisen energikjempene Exxon Mobil Chevron og General Electric nedover.

Det er ikke bare oljeprisen som beveger seg på historiske nivåer. Prisen på gull har satt ny historisk rekord og nærmer seg for alvor 1.000 dollar unsen.

Les mer her: Tidenes høyeste gullpris

Innfrir forventninger
Den amerikanske butikkjeden J.C. Penney hadde et resultat per aksje på 1,93 dollar i fjerde kvartal. Det er en nedgang fra 2,09 dollar per aksje i tilsvarende periode året før. Omsetningen falt til 6,39 milliarder dollar fra 6,66 milliarder dollar, mens salget fra butikkene som har holdt åpent i mer enn ett år falt med 2,3 prosent. Analytikerne hadde ventet et resultat på 1,77 dollar per aksje fra en omsetning på 6,39 milliarder dollar.

For første kvartal ser J.C. Penney et resultat per aksje som ligger mellom 75 og 80 cents, mens for hele 2008 venter de et resultat i område 3,75 og 4 dollar per aksje og at salget skal ta seg opp igjen. Aksjen fikk en marginal stigning.

Produsenten av Blackberry, Research In Motion, fikk et solid løft på ni prosent. Selskapet melder at abonnentveksten kommer til å ligge på mellom 15 og 20 prosent i fjerde kvartal. Samtidig venter de at antallet kunder kommer til å øke til nærmere 14 millioner når kvartalet er avsluttet 1. mars. Samtidig gjentar de utsiktene om å sitte igjen med et resultat på rundt 66 og 70 cents per aksje av en omsetning på mellom 1,8 og 1,87 milliarder dollar.

Åpner porten
Microsoft melder at de vil offentliggjøre 30.000 sider med dokumentasjon og kodeopplysninger for sine kjerneprodukter som Word, Excel og PowerPoint.

Meningen er at konkurrenter, utviklere og kunder skal få bedre mulighet til å utvikle egne applikasjoner med koblinger til Microsofts produkter. Denne kodingen er opplysninger som selskapet frem til nå ikke har ønsket å offentliggjøre.

Investorene setter ikke helt pris på den nyfunne åpenheten da de senket aksjekursen med en halv prosent.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones -1,15% til 12.284,30

Nasdaq -1,17% til 2.299,78

S&P 500 -1,29% til 1.342,53

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere