NA24.no

EU Eurosonen Eurolandene Euroområdet ECB ESB Euro
EU Eurosonen Eurolandene Euroområdet ECB ESB Euro Foto: DOMINIQUE FAGET (Scanpix)

Europa ute av resesjon

Sist oppdatert:
Euro-landene i vekst.

For første gang på fem kvartal ekspanderer økonomien i eurosonen.

Økonomien i eurosonen er igjen i vekst, det viser offisiell tall fra byrået Eurostat.

Bruttonasjonalproduktet for eurosonen steg med 0,4 prosent i tredje kvartal. Det er første gang siden første kvartal i 2008 at bruttonasjonalproduktet vokser, men veksten oppfyller ikke helt økonomenes forventninger.

I forkant lå forventningene på en vekst på 0,6 prosent i tredje kvartal, viser estimater fra Dow Jones Newswire.

I andre kvartal falt bruttonasjonalproduktet for eurosonen med 0,2 prosent.

På årlig basis viser likevel bruttonasjonalproduktet en nedgang på 4,1 prosent sammenlignet med tredje kvartal i fjor, mens ved utgangen av andre kvartal var en nedgang på 4,8 prosent. Økonomene ventet et fall på 3,9 prosent på årsbasis i tredje kvartal.

Tidligere fredag formiddag kom BNP-tallene fra flere av de største landene som inngår i eurosonen. For Tyskland steg bruttonasjonalproduktet med 0,7 prosent, mens økonomene ventet en oppgang på 0,8 prosent. Til gjengjeld ble veksten for andre kvartal oppjustert fra 0,3 prosent til 0,4 prosent, viser en revidering. Sammenlignet med tredje kvartal i fjor har det tyske BNP falt med 4,8 prosent. I andre kvartal var det årlige fallet på 5,8 prosent.

De offisielle myndighetene i Tyskland venter at bruttonasjonalproduktet vil falle med 5 prosent for hele 2009, men at veksten kommer allerede neste år. I 2010 ser de en BNP-vekst på 1,6 prosent. Budsjettunderskuddet er ventet å utgjøre 3 prosent av BNP for 2009 og 5,1 prosent av BNP i 2010.

Det er hovedsakelig det franske bruttonasjonalproduktet som svikter. I tredje kvartal viser det franske BNP en oppgang på 0,3 prosent sammenlignet med andre kvartal, mens økonomene hadde forventet en oppgang på 0,7 prosent. Den franske finansministeren anslår at BNP vill vise en vekst på rett over 0,3 prosent i fjerde kvartal.

Bruttonasjonalproduktet for Italia steg med 0,6 prosent i tredje kvartal og det er helt i tråd med økonomenes forventninger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere