NA24.no

Foto: Juan M. Espinosa (Scanpix)

Europas mektigste kvinner

Svenske kvinner dominerer kåringen av de mektigste kvinnene i europeisk næringsliv. Norge er ikke representert på listen.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Avisen Financial Times har laget en kåring av Europas mektigste businesskvinner. Svenskene er representert med hele fem plasser av de 25, mens det ikke er en eneste norsk kvinne med.

NA24 - din næringslivsavis

Den mektigste kvinnen i europeisk finans, i år som i fjor, er styrelederen i den spanske banken Banco Espaonol de Credito, Ana Patricia Botin. Ana Patricia er datter av Emilio Botin som er Spanias mektigste bankmann og styreleder av Santader-gruppen, som eier banken hun er styreleder i.

På andreplass har avisen plassert Anne Lauvergeon som er den eneste kvinnen som styrer et større fransk selskap, Areva, et selskap som leverer teknologi til energisektoren, spesielt med fokus på kjernekraft.

Flere mektige kvinner
Tredjeplassen tilfalt Valerie Gooding. Hun er leder i selskapet BUPA som er Storbritannias største leverandør av helse- og pleietjenester. BUPA har 42.000 ansatte i 180 land, og under Goodings ledelse økte selskapet omsetningen med åtte prosent i 2005.

På fjerdeplass havner listens første svenske. Det er svenske Antonia Ax:son Johnson, styreleder i Axel Johnson, som også hadde samme plassering på fjorårets liste. Antonia er fjerdegenerasjon av familien til å lede selskapet som tippoldefaren startet i 1873.

På femteplassen finner man polske Wanda Rapaczynski. Hun har toppstillingen i Europas største mediekonglomerat, Agora. Foruten å eie to aviser, 13 magasiner og 27 radiostasjoner er selskapet også involvert i boktrykkeri, utendørs reklamering og driver polens ledende nettportaler.

Svenskene representert
Sjetteplassen innehas av Clara Furse som er toppsjefen på børsen i London, sjuendeplassen er det den svenske presidenten i Nobel Biocare, Heliane Canepa, som innehar. Åttendeplassen gikk til Nanny McKinstry som er styreleder i Wolters Kluwer. Europas niende mektigste kvinne er Guler Sabanci som er styreleder i Sabanci Holdings. På tiendeplass dukker enda en svenske opp, nå i form av Annika Falkengren, styreleder i finansinstitusjonen SEB.

Danmark er representert med sjefen i Trygvesta, Stine Bosse, på ellevte plass. Forøvrig finnes det to svensker til blant Europas mektigste kvinner. Christina Stenbeck som har overtatt farens børsimperium er på trettende plass, mens Marie Ehrling innehar femtendeplassen på den prestisjefylte listen, selv om hun nylig har sagt opp jobben som toppsjef i TeliaSonera Sverige.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere