NA24.no

Europeisk børsfest

Sist oppdatert:
Høyt flygende resultater og knallsterk oljepris gir oppgang i aksjemarkedene.

Med oljeprisen på vei mot nye rekorder og sterke utenlandske børser er det lite som holder igjen Oslo Børs.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen stiger 1,45 prosent til 509,39 poeng og har satt ny årsbeste.

Spår oljehopp
Julikontrakten for nordsjøolje stiger over 1,25 prosent til 124,16 dollar ved råvarebørsen i London. Analytikerne i Goldman Sachs har jekket opp prisanslagene på råolje til 141 dollar fatet i andre halvdel i 2008. Det er en justering opp fra 107 dollar fatet som de tidligere anslagene lød på.

Samtidig er det forventninger om at Kina vil øke importen av særlig diesel etter jordskjelvet tidligere i uken. Det er ventet at de trenger mer energi i arbeidet med å rydde opp etter ødeleggelsene.

- Du vil sikkert se noen effekter fra jordskjelvet ettersom de trenger energi for å gjenoppbygge deler av det som ble ødelagt, sier analytiker Thina Saltvedt i Nordea til Bloomberg.

Samtidig trekker hun frem den politiske risikoen fortsatt er stor. Det vises i forbindelse med den nedstengte produksjonen i Nigeria.

Hever giganten
StatoilHydro fortsetter oppturen. Aksjen stiger 2,22 prosent til 207 kroner etter at DnB Nor Markets har hevet kursmålet til 230 kroner fra 210 kroner.

- I forhold til andre selskaper i samme sektor og størrelse er StatoilHydro det selskapet med mest eksponering mot endringer i olje- og gassprisen. Den siste suksessen når det gjelder letevirksomhet underbygger også utsiktene for videre positive nyheter i det korte bildet. Samtidig ser det også ut til å være god kontroll på kostnadssiden og i tillegg noe avmatning når det gjelder galopperende riggrater, skriver DnB Nor Markets i sin morgenkommentar.

Europeisk oppgang
Det er ikke bare på Oslo Børs at stemningen er god. Ute i Europa er det også en bred børsoppgang. Sterke resultater fra blant annet British Airways og god fart i oljeprisen sender aksjene oppover.

Der andre flyselskaper har valgt å konkurrere med billig flyturer har British Airways konsentrert seg om turer til USA. Blant annet har de hatt stor suksess med å tilby forretningsreisende et bredere tilbud og flere ruter. Det har gitt et nettoresultat i årets første kvartal på 680 millioner pund. Det er mer enn en dobling fra 290 millioner pund i samme periode i fjor. Omsetningen steg samtidig med 3,1 prosent til 8,75 millioner pund. Aksjen stiger rundt 8 prosent i London.

I Tyskland stiger DAX-indeksen 1,68 prosent og får følge av FTSE 100 i London som blir løftet 1,36 prosent. I Paris stiger CAC 40-indeksen 0,90 prosent. De øvrige nordiske børsene er også sterke. I Stockholm er det en oppgang på 1,11 prosent, mens København klatrer 1,32 prosent. Gleden er større i Finland der Helsingfors-børsen er opp 1,75 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere