*Nettavisen* Økonomi.

Europeisk superuniversitet

EU-kommisjonen vil åpne et europeisk superuniversitet som kun skal fokusere på teknologi.

23.02.06 13:58

Det nye EIT skal huse Europas beste hjerner, og utfordre amerikanske MIT, skriver danske ComputerWorld.

EU med i teten
Europa skal være fremst i feltet i det globale innovasjonskappløpet mener EU-kommisjonen, og vil åpne European Institute of Technology, EIT.

Det nye universitetet skal ta opp kampen mot det legendariske Massachussets Institute of Technology, bedre kjent som MIT.

EU er bekymret for at Europa skal sakke etter USA og de nye, fremadstormende teknologilandene som Kina og India.

At det europeiske vitenskapsnivået ikke er hva det var, kan man se på at de 25 EU-landene i perioden mellom 1901 og 1950 hanket inn 73 prosent av samtlige Nobel-priser. Fra 1995 til 2004 var tallet falt til 19 prosent.

Virtuelt universitet
Nå er krangelen allerede i gang om hvor EIT skal ligge. Franskmennene vil ha det plassert nær Pari, medlemmer av EU-parlamentet vil ha det i nærheten av Strasbourg, mens andre lobbyerer for sine respektive land.

Leder for EU-kommisjonen, José Manuel Barroso, mener EIT skal være et virtuelt universitet med en ganske liten forskningskjerne og en rekke vitensentre rundt på de europeiske universtiteter.

Flere av de gamle europeiske universitetene er mindre glade for ideen. De frykter at et EIT vil trekke penger vekk fra deres lommer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.