Eurosonen ute av resesjon

Foto: (Ap)

- Det verste kan være over, mener en norsk analytiker.

14.08.13 11:35

Eurosonen hadde en vekst i andre kvartal på 0,3 prosent, og er dermed ute av en 18 måneder lang resesjon, ifølge EUs statistikkbyrå.

Sjefanalytiker Eric Bruce i Nordea Markets sier til NTB at onsdagens tall fra eurosonen absolutt er positive. Både den tyske og den franske økonomien vokste raskere enn ventet i andre kvartal, noe som styrker håpet om at eurosonen er på vei ut av resesjonen.

- Det har vært vanskelig å forstå hvorfor det tidligere har gått så dårlig i Tyskland, sier Bruce.

- Tyskerne har lav arbeidsløshet, sparingen er høy, og mye skulle dermed ligge til rette for økonomisk vekst, påpeker han.

Nullvekst?
Bruce sier han hatt tro på ny tysk oppgang, men vært mer usikker på utviklingen i Frankrike. Han mener videre at det ligger an til noe rundt nullvekst i de søreuropeiske problemlandene Spania og Italia.

- Italia og Spania er fortsatt ikke ute av krisen, det kan fortsatt bli nedgang, men mye mindre enn før, spår han. Bruce peker på at den spanske økonomien får drahjelp av at bedriftene har lave lønnskostnader.

Hellas har vært eurosonens største «problembarn».

- Nå går det igjen bedre for den greske turistnæringen, etter to elendige år, og dette kan i hvert fall gi grekerne et midlertidig løft, mener Nordea Markets' sjefanalytiker.

Overraskelse
Tysk økonomi vokste med 0,7 prosent i andre kvartal, ifølge landets statistiske byrå Destatis. Analytikerne hadde ventet en vekst på 0,5 prosent, og dermed kom statistikerne med en positiv overraskelse.

Det er først og fremst økt innenlandsk forbruk, både blant forbrukerne og i det offentlige, som ligger bak veksten, men det er også vekst i eksporten.

Det tyske industriforbundet BDI er ikke tilfreds med veksten, og advarer mot for sterk optimisme. Samtidig peker BDI-sjef Markus Kerber på at mange investorer venter med å plassere penger til etter valget på ny tysk nasjonalforsamling 22. september.

Forbruk
I Frankrike, eurosonens andre største økonomi, vokste BNP med 0,5 prosent i annet kvartal, takket være økt innenlandsk forbruk, ifølge de offisielle tallene.

Dermed er Frankrike offisielt ute av resesjon etter nedgang i de seks månedene før. Veksten er langt sterkere enn analytikerne hadde ventet.

Sommerens meldinger om økt aktivitet og tillit i næringslivet til den økonomiske utviklingen er viktige tegn på at eurosonen igjen vokser. Vekst i handelen med detaljvarer peker i samme retning.

Tirsdag viste offisielle tall dessuten at industriproduksjonen i valutablokken gikk kraftig opp i juni.

Den voldsomme gjeldskrisen i Europa har kostet millioner av jobber og i perioder ført til spekulasjoner om at hele samarbeidet ville bryte sammen. Hvis økonomien nå vokser igjen, vil det bety et kjærkomment pusterom for europeiske politikere. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.