NA24.no

EUs lakselus

I årevis kjempet han for å gi EUs forbrukere dyrere laks. Nå mistenkes han for korrupsjon.

(NA24-KOMMENTAR): Denne uken har vi fått et tankevekkende innblikk i EUs indre liv. Den britiske avisen Sunday Times avslører at to av avisens journalister utga seg for å være lobbyister for en kinesisk forretningsmann og hadde flere møter med den mektige EU-byråkraten Fritz-Harald Wenig.

Møtene, på ulike luksusrestauranter, ble arrangert etter at avisen hadde fått tips om korrupsjonslignende kontakt mellom enkelte toppbyråkrater og bedrifter.

Wenig var på det tidspunktet i ferd med å skifte jobb, og han ble aldri betalt av lobbyistene, men det som er kommet frem, er ødeleggende nok. EU-byråkraten diskuterte hvordan penger kunne settes på en konto som han kunne disponere når han sluttet i EU-systemet, og sa at man kunne snakke mer om betaling når lobbyistene oppnådde resultater.

Han lekket også sensitive dokumenter om enkeltselskaper fra avdelingen i EU som jobber med handelspolitiske tiltak, for eksempel tollsatser og dumpingtiltak mot utenlandske bedrifter.

Norske medier koblet raskt denne saken sammen med EUs langvarige kamp for å begrense importen av norsk oppdrettslaks ved hjelp av straffetoll eller minstepriser.

Wenig var nemlig EUs frontfigur i denne striden, som varte i årevis, inntil EU i sommer droppet tiltakene etter at Verdens handelsorganisasjon WTO hadde påpekt en rekke brudd på WTO-reglene.

Alle er uskyldige inntil det motsatte er bevist, men denne saken kan bli uhyre pinlig for EU. Det er mange som mener EU lider av en lukket, lummer og udemokratisk kultur. Wenigs luksusmiddager og diskusjoner om betaling bidrar ikke til å bedre organisasjonens omdømme.

Fellesskapet taper
Mer generelt viser saken hvorfor proteksjonisme og andre selektive støttetiltak er en skummel vei å gå i næringspolitikken. Initiativet til laksestriden kom fra skotske lakseoppdrettere, som hadde problemer med å konkurrere med importert laks. Etter enhver målestokk, er dette en liten industri i Skottland og EU.

Likevel valgte altså Wenig å hans folk å kjøre en knallhard og årelang kamp mot lakseimporten, noe som ikke bare rammet Norge, men også foredlingsindustri i EU-landet Danmark.

Men den store taperen var selvsagt forbrukerne i EU, som på grunn av EU-direktør Wenigs utrettelige kamp for snevre næringsinteresser, i årevis betalte unødig mye for sine fiskemiddager.

Innflytelse blir viktig
De fleste økonomer mener handelshindringer i seg selv er til skade for den økonomiske utviklingen. Men selv om man mener straffetoll, antidumpingtiltak og lignende kan spille en legitim rolle, viser denne saken at dette er et minefelt.

Det finnes ingen nøyaktig målestokk for hvilken import som i så fall bør stanses. Det vil alltid være rom for ulike modeller og beregninger, samt en god porsjon skjønn og politiske hestehandler.

Da blir det veldig viktig å få gjennomslag hos sentralt posisjonerte folk som Wenig, noe som legger til rette for korrupsjon.

Det er også nødvendig å ha sterke og godt finansierte interesseorganisasjoner, og disse finner man normalt hos små grupper som har svært mye å tjene på sakens utfall - for eksempel skotske lakseoppdrettere. Forbrukerne kan som gruppe tape mye mer enn fiskeoppdretterne tjener, men for hver enkelt forbruker utgjør dyrere laks så lite at det ikke er verdt å engasjere seg eller betale noen for å gjøre det.

Selektiv næringspolitikk vil som hovedregel begunstige godt organiserte grupper på bekostning av fellesskapet - nettopp det vi så i EUs kamp mot lakseimport.

Are Slettan er tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Tomsing-forsvar i Terra-land
For store til å dø
Lær av Vollvik
Innvandrere og velferd
Er du håpløs med penger?

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere