*Nettavisen* Økonomi.

Eva Joly: - Økokrim må etterforske Telenor

Eva Joly mener Økokrim må etterforske Telenors involvering i VimpelCom-saken. Foto: Lise Åserud (NTB Scanpix)

Tidligere korrupsjonsjeger og nåværende EU-parlamentariker Eva Joly mener Økokrim må etterforske Telenors involvering i VimpelCom-saken.

25.11.14 03:27

Hun sier til Klassekampen at Telenor-toppene i VimpelComs styre må ha kjent til betalingene som ble foretatt til det korrupsjonsmistenkte selskapet Takilant.

- Det er helt usannsynlig at Vimpelcoms styre, og dermed også Telenors medlemmer i dette styret, ikke har vært kjent med betalingene, sier hun.

Hun mener at Økokrim må inn i bildet og etterforske Telenor for å finne ut hvilken rolle selskapet spilte da VimpelCom etablerte seg i Usbekistan. Hun mener at Telenor ikke kan si at de er en liten aktør når de kontrollerer 43 prosent av stemmene i selskapet.

- Økokrim må starte etterforskning av Telenor. Deres styremedlemmer i VimpelCom har et personlig ansvar for å sikre at selskapet publiserer korrekte regnskap, sier Joly.

Den erfarne korrupsjonsjegeren mener det ikke er tilstrekkelig at Økokrim har innkalt en rekke Telenor-topper til avhør med status som vitner, men mener at Norge må sette i gang en egen etterforskning.

Hun får ikke støtte av Økokrims Marianne Djupesland. Hun peker på at VimpelComs hovedkontor ligger i Nederland og at sentrale beviskilder forventes å ligge der.

- Slik situasjonen er i dag, mener Økokrim det er riktig at nederlandske myndigheter sitter i førersetet når det gjelder etterforskningen, opplyser hun til avisen.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.