*Nettavisen* Økonomi.

Få vet hva de gjør, men de dominerer livet ditt

Foto: (Montasje)

Dette er selskapene som betyr mye mer for deg enn du skulle tro.

Når man tenker på viktige selskaper i verden som har en direkte påvirkning på ens liv, er det enkelt å tenke på selskaper som Apple, Microsoft, Samsung, Volkswagen, gigantene i oljebransjen. Eller ser man mer mot hjemlige trakter kan vi tenke Telenor, NorgesGruppen og lignende.

Men det finnes en del «lavprofilselskaper» som betyr minst like mye i våre liv. Visste du at ved nyttår hadde for eksempel Oljefondet plassert 10 milliarder kroner mer i det sveitsisike selskapet Nestlé enn i Apple - og at vi har like mye penger i General Electric som i Microsoft?

Eller at vi har investert mer pengene i de anonyme selskapene P&G og LVMH enn i Volkswagen og Toyota?

Nettavisen NA24 har gått gjennom noen av de største selskapene i verden, som har produkter eller tjenester som er mer kjente enn det selve selskapet selv er.

P&G - Protector & Gamble (Oljefondet: 7,7 mrd.)

P&G er et amerikansk gigantselskap som nærmest er definisjonen på ukjente selskaper med enorm makt. Selskapet er verdens største merkevareselskap, og har spesielt fokusert på husholdningsprodukter og personlig pleie.

I 2011 meldte at de hadde 26 merkevarer som hver for seg hadde en global omsetning på mer enn én milliard dollar.

Klikk på bildet for å forstørre.

VINN nye Gillette Venus- ProSkin for sensitiv og tørr hud

Noen av selskapets største suksesser er relativt eksklusive for det amerikanske markedet, som Crest, Ariel, Downey og Tide.

Av merkevarene som vil være mer kjent her på berget finner vi Braun, Duracell, Gilette/Fusion, Head & Sholders, Olay, Oral-B, Pampers, Pantene, Wella, Always, Dunhill, Escada, Herbal Essences, Lacoste, Max Factor, Old Spice, Swiffer.

Selskapet har også inntil nylig eid en norsk snackfavoritt, nemlig Pringles, men selskapet er på vei ut av matmarkedet.

Selskapet omsatte i fjor for ganske utrolige 83,68 milliarder dollar, og har 126.000 ansatte.

GE - General Electric (Oljefondet: 9,2 mrd.)

General Electric er ifølge Forbes Global verdens 4. største selskap når en ser på eiendeler - bare slått av tre banker.

Selskapet ble i sin tid grunnlagt av Thomas Edison, og er i dag det selskapet i verden som trolig har forgreninger innenfor flest bransjer. Ikke overraskende toppet selskapet tidligere listen over verdens største selskaper, men blant annet høy oljepris har satt en stopper for det.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: KAZUHIRO NOGI (Afp)

Selskapet driver med alt fra forbrukslån til produksjon av jetmotorer til passasjerfly. De er veldig store på medisinsk utstyr, de har en finger med i energiproduksjon av flere slag (inkludert atomkraft, vannkraft og vindkraft), de er storprodusent av lokomotiver, de lager hvitevarer i alle kategorier, de produserer tungt indistruelt utstyr for en rekke bransjer - og listen fortsetter nærmest i det uendelig.

GE var også fram til i mars i år en av hovedårene til NBC Universal, som er et av verdens største medieselskaper, men har solgt seg ut av mediebransjen.

LVMH (Oljefondet: 7,6 mrd.)

LVMH er verdens største produsent av luksusprodukter, og er spesielt store innenfor alkoholholdige drikker, mote og kosmetikk.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Selskapet eier en lang, lang rekke med veldig gjenkjennelige merkevarer, og et selskap som dominerer i dyre handlegater og taxfree-butikker. LVMH i seg selv står for Louis Vuitton Moët Hennessy.

I alkoholverdenen kan de blant annet vise over et dusin merkevarer, der de sterkeste er merkevarene er Moët en Chandon, Dom Pérignon, Veuve Clicquot og Hennessy.

Når det kommer til mote så har de enda flere merkevarer, der Dior, Fendi, Donna Karen, Emilio Pucci, Givenchy, Louis Vuitton, Marc Jacobs, Loewe, Thomas Pink og Céline er noen av høydepunktene.

Innenfor parfyme og kosmetikk er de også store, i stor grad gjennom merker du kan se over. De eier også den internasjonale kosmetikkjeden Sephora.

På toppen av dette er de også glad i smykker og pynt, og eier blant annet TAG Heuer, Zenith og Bulgari.

Nestlé (Oljefondet: 30 mrd.)

Det sveitsiske gigantselskapet Nestlé er en av oljefondets aller største enkeltinvesteringer, og jobber primært med forskjellige matvarer. Selskapet sitter på over 8000 merkevarer over hele verden, har 339.000 ansatte og en omsetning på over 92 milliarder sveitsiske franc - rundt 580 milliarder norske kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Jernia.no)

Selskapet har også vært i sentrum for en rekke kontroversielle saker, blant annet anklager om markedsføring av farlig morsmelkerstatning i fattige land og avskoging av regnskogen for å få tilgang til store mengder usunn planteolje.

Blant selskapets over 8000 merkevarer er det svært mange kjente navn. Noen merkevarer markedsføres rett under Nestlés eget merke, men selskapet har også egne kjente merker som Nespresso, Nestea, Nescafé, Nesquik, After Eight, Lion Bar, Smarties, Toffee, Häagen-Dazs, Mövenpick, Cheerios og DiGiorno.

Selskapet er også enorme på flaskevann, spesielt i USA. Aquarel, Arrowhead, Pure Life, Poland Spring og Vittel er bare noen navn som

Nestlé driver også med en del andre ting enn mat. Selskapet samarbeider blant annet med L'Oreàl om merker som Biotherm og Galderma, og eier også et livsforsikringsselskap i USA.

L'Oreàl (Oljefondet: 4,8 mrd.)

Det franske selskapet har etablert seg som verdens største aktør innen kosmetikk og skjønnhetsprodukter, og hadde i fjor en omsetning på 22,5 milliarder euro.

Å kalle L'Oreal for et ukjent selskap er selvsagt høyst misvisende, siden selskapet dominerer i norske medier og butikker. Det er derimot som eier i en lang, lang rekke andre selskaper at L'Oreàl virkelig viser sin markedsmakt.

Lancôme, Yves Saint Laurent, Giorgio Armani, Diesel, Viktor & Rolf, Ralph Lauren, Kiehl's, The Body Shop, Stella McCartney, Urban Decay, Helena Rubinstein, Redken, Garnier, Maybelline, Vichy og mange flere. Enkelte av merkene har selskapet ikke full kontroll over, men arbeider for.

Selskapet eier også store deler av infrastrukturen rundt kosmetikkproduksjon.

Unilever (Oljefondet: 15 mrd.)

Unilever er kanskje en av verdens største selskaper som færrest kan navnet på. Selskapet hadde i fjor over 51 milliarder euro i omsetning, og er på mange måter den europeiske versjonen av P&G.

Klikk på bildet for å forstørre.

FØR: For bare et par år siden skilte ikke Nicola seg så mye ut. Da var det Sarahs korte sveis som var unntaket. Nadine Coyle, Nicola Roberts, Cheryl Tweedy, Kimberley Walsh og Sarah Harding. Foto: (Getty Images)

Selskapet eier over 400 merkevarer, og har 13 merkevarer med en omsetning på over en milliard euro i året. Mye av dette er mat og billige hjemmeprodukter.

Her i Norge er selskapet kanskje aller mest kjent for vaskemiddelserien Omo, men de fleste har nok også fått med seg merkevarer som Axe, Dove, Knorr, Lipton, Lux, Ben & Jerry's og Sunsilk. Selskapet er også veldig store på margarin, men i Norge er dette mindre relevant.

Reckitt Benckiser (Oljefondet: 5,2 mrd.)

Dette britiske selskapet er i likhet med Unilever et europeisk merkevareselskap som har en håndfull sterke merkenavn under sin paraply, i tillegg til en del biprodukter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Selskapet er sterkt på husholdningsprodukter som vaskemidler, i tillegg til både hudpleieprodukter og diverse farmaseutiske produkter. Aller mest kjent er de nok likevel som verdens største produsent av kondomer.

Selskapets 19 «Powerbrands» står for 70 prosent av selskapets omsetning, og noen av de sterkeste er Vanish, Durex, Scholl, Strepsils, Veet, Clerasil og French's.

De er ikke verdens største merkevareselskap, med en omsetning på rundt 9,5 milliarder pund i året og nesten 36.000 ansatte - men med et driftsresultat i 2012 på nesten 2,5 milliarder euro, fungerer selskapet nærmest som en seddelpresse for eierne.

Orkla (Oljefondet: Ingenting, Folketrygsfondet: 2,7 mrd)

I Norge er Orkla kanskje mest kjent for sjefen Stein Erik Hagen og et heller turbulent eierskap i REC, men selskapet er i ferd med å posisjonere seg som selskapet som lager store deler av den maten du spiser - i tillegg til malingsgiganten Jotun og aluminimsbearbeideren Sapa.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Stabburet (Stabburet/Scanpix/Montasje)

Selskapet har en lang rekke selskaper i både Norden og Baltikum, men i Norge er selskapet mest kjent for Stabburet, som blant annet lager Grandiosa, Big One, Nugatti, Idun, Nora, Originale Pizza, Gøy, Sjokade, Sunda, Banos, Hold-It, Kikkoman, Løvstek og Gimsøy.

De har også eierskap til Kims, Nidar, Sætre - samt Lilleborg, som både produserer og markedsfører en lang rekke vaskemidler og produkter personlig pleie, inkludert Blenda, Jordan, Lano, Sun, Sterilan, Jif, og Zalo.

Selskapet markedsfører også blant annet noen av produktene til tidligere nevnte Uniliver, som Axe og Omo.

Pernod Ricard (Oljefondet: 4,7 mrd.)

Franske Pernod Ricard er et selskap som i utgangspunktet bare lager forskjellige alkoholholdige drikker, og som har et klart hovedfokus på forskjellige former sprit.

Til tross for at selskapet bare er en omsetning på en tredel av hva L'Oreàl kan skryte av, har oljefondet funnet det verdig å plassere omtrent en like stor sum i de to selskapene.

Klikk på bildet for å forstørre.

KALD DRAM: På isbarene får du servert absolut iskalde drinker. Foto: absolut.com

Absolut, Chivas Regal, Havana Club, Jameson Irish Whiskey, Martel, Pernod, The Glenlivet, Kahlúa, Malibu, Beefeater, Tia Maria, Stolichnaya, Perrier-Jouët (Champagne) og en lang rekke andre merker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag