NA24.no

Den italienske kulturministeren avduket onsdag de verdifulle kunstskattene som ble stjålet i 1970 og har hengt på veggen til en helt vanlig fabrikkarbeider i nesten 40 år.
Den italienske kulturministeren avduket onsdag de verdifulle kunstskattene som ble stjålet i 1970 og har hengt på veggen til en helt vanlig fabrikkarbeider i nesten 40 år. Foto: Tony Gentile (Reuters)

Fabrikkarbeider hadde malerier til flere hundre millioner på veggen

Sist oppdatert:
...uten å vite om det.

To uvurderlige malerier har endelig kommet til rette etter at de ble stjålet i 1970.

I mellomtiden har de hengt på veggen til en uvitende fabrikkarbeider. Det skriver skriver TheGuardian.

Maleriene, «Fruits Sur Une Table Ou Nature Au Petit Chien» av Paul Gauguins og «La Femme Aux Deux Fauteuils» av Pierre Bonnard, ble stjålet fra luksushjemmet til en av Marks & Spencer-arvingene i London før de på merkelig vis ble forlatt på et tog i Italia fem år senere.

Verdifulle bilder

Førstnevnte har en anslått verdi på et sted mellom 85 og 250 millioner kroner, og det sistnevne er «bare» verd i underkant av fem millioner kroner.

Det samme året avholdt det italienske togselskapet sin årlige auksjon der de solgte gjenstander som folk hadde lagt fra seg, helt uvitende om at de satt på to kunstskatter av de sjeldne.

Uvitende var også fabrikkarbeideren, som syntes bildene var fine. Hans bud på 45.000 lire, eller 3000 norske kroner i 2014, var nok til å sikre seg maleriene, som han tok med seg hjem samme dag.

Håper han får beholde dem

40 år senere satt fabrikkarbeiderens sønn og bladde i en kunstbok og oppdaget at et av bildene var mistenkelig likt det som hang på veggen til far. Han kontaktet myndighetene, som ikke enda har bestemt seg for hva som skjer videre, ettersom det ikke ser ut til å være arvinger etter malerienes opprinnelige eier.

En politikilde sier til den britiske avisen at det fortsatt er mulig at en fjern slektning melder seg og at vedkommende kan gjøre krav på kunstverkene.

Trolig er det kø hos politistasjonen etter at denne nyheten blir kjent, men den italienske politisjefen sier til The Guardian at han håper at maleriene ender opp hos den ærlige fabrikkarbeideren, som tross alt hadde kjøpt dem på ærlig vis.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere