*Nettavisen* Økonomi.

Fabrikkerte norske kreftdata

Foto: (Scanpix)

En overlege ved Radiumhospitalet skal ha fabrikkert forskningsdata ved kreftforskningen på sykehuset.

13.01.06 18:44

Det går fram av et internt skriv, sendt til alle ansatte ved Radiumhospitalet fredag formiddag. Brevet er undertegnet administrerende direktør Åge Danielsen ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet.

Radiumhospitalet setter nå ned en granskingskommisjon ledet av en internasjonal ekspert.

- Jeg kan bekrefte at det interne skrivet ble sendt ut i dag og at vi har satt ned en granskingskommisjon rundt dette, sier kommunikasjonsdirektør Trine Lind ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet til TV 2 Nettavisen.

I skrivet heter det at ledelsen ved sykehuset onsdag ble gjort kjent med rykter om at en av deres overleger har fabrikkert grunnlagsmateriale i sin forskning. Ledelsen igangsatte umiddelbart granskning av forholdet.

Grunnlagsdata
Den nevnte overlegen er ansatt på kreftklinikken og knyttet til Universitetet i Oslo. Han skal ha fabrikkert grunnlagsdata i sin kreftforskning. Kreftforskningen er også publisert i et internasjonalt forskningstidsskrift.

- Vi jobber nå intenst med å få alle fakta på bordet, slik at vi kan trekke konklusjoner av omfanget i saken. Uansett er en slik situasjon et mareritt for en internasjonalt anerkjent forskningsinstitusjon, som baserer seg på høy tillit, skriver Danielsen i brevet.

Ifølge kommunikasjonsdirektør Lind skal forskningen dreie seg om kreft i munnhulen.

Omfattende gransking
Sykehuset jobber nå med å nedsette en ekstern ledet granskningskomité for å undersøke fakta i saken.

Nasjonale og internasjonale samarbeidspartnere som på en eller annen måte berører saken, er varslet.

Sykehuset vil også vurdere pågående kliniske studier.

Granskningskomiteen består av representanter far Universitetet i Oslo, Nasjonalt Folkehelseinstitutt, Kreftregisteret, og kreftklinikken på Montebello. Den skal ledes av professor Anders Ekbom ved Karolinska instituttet i Stockholm.

Norges forskningsråd vil også bli bedt om å delta i gruppen.

- Tragedie
Administrerende direktør Danielsen understreker alvorlighetsgraden i saken. Samtidig viser han til at dette er en personlig tragedie for den det gjelder.

- Dette er en alvorlig situasjon for sykehuset. Det dreier seg også om en dypt personlig tragedie, og en personalsak som skal håndteres på forsvarlig vis, sier han i internposten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.