*Nettavisen* Økonomi.

Facebook fjernet det ikoniske krigsbildet grunnet nakenhet

BILDET FJERNET: Flere reagerer etter forfatter Tom Egeland lastet opp et ikonisk bilde fra Vietnamkrigen som senere ble fjernet grunnet nakenhet. En av dem er administrerende direktør i Discovery Channel Networks Norway, Harald Strømme. Foto: (Faksimile FAcebook/Harald Strømme)

Forfatter Tom Egeland liker det dårlig.

20.08.16 16:42

De siste dagene har bildet av fem år gamle Omran rørt en hel verden. Bildet viser den unge gutten dekket i blod og støv minutter minutter etter et luftangrep på en bygning i Aleppo i Syria.

Bildet har i løpet av kort tid blitt et symbol på de mange uskyldige som har blitt rammet av den blodige konflikten i landet.

Mange har i ettertid følt behov for å dele bildet av Omran i sosiale medier. Den populære forfatteren Tom Egeland valgte å dele bildet av den syriske guttungen på sin private Facebook-profil. Forfatteren valgte å dele det hjerteskjærende bildet sammen med en håndfull andre ikoniske bilder fra konflikter der barn har blitt rammet. Tanken var å vise hvordan et enkelt bilde kan oppsummere en konflikt. Blant bildene forfatteren delte var bildet av den druknede guttungen Aylan fra stranden i Hellas i 2015 og bilder fra sultkatastrofen i Sør-Sudan på 1990-tallet.

Les også: Nettavisen sensurert på Facebook

Egelands innlegg har skapt stort engasjement, men reaksjonene er kanskje enda større rundt et bilde som ble fjernet av Facebook. Den tidligere journalisten hadde nemlig delt bildet av ni år gamle Phan Kim Phuc, som ble tatt under Vietnamkrigen i 1972. Bildet er kanskje et av pressehistoriens mest ikoniske bilder, og viser en naken Phuc som løper gråtende nedover gaten etter et napalmangrep i byen Trang Bang. Bildet ble knipset av fotograf Nick Ut og vant en rekke priser etter det ble trykket, blant annet Pulitzer-prisen og utmerkelsen årets pressefoto i 1972.

Bildet falt dog ikke i god jord hos Facebook. Nettsiden skal nemlig ha slettet bildet, grunnet brudd på deres regler om nakenhet.

- Facebook har fjernet mitt bilde av ni år gamle Kim Phuc som har vrengt av seg sine brennende klær og flykter gråtende fra amerikanernes napalmangrep - «fordi det inneholdt nakenhet», skriver Egeland på sin profil.

I kommentarfeltet er det flere som reagerer på at Facebook har fjernet bildet:

- Du kødder nå?

- Er det f*** mulig (denne kommentaren blir vel fjernet på grunn av banning)?

- Virkelig? Til og med Facebook burde vel kjenne den historien...

Noen påpeker at bildet kan ha blitt automatisk fjernet av Facebooks algoritmer som søker etter bilder som bryter med nettsamfunnets retningslinjer. Egeland skriver selv at han ikke er sikker.

- Jeg vet ikke om det skyldes automatiske algoritmer. Hvis det har sittet en idiot og foretatt en vurdering, er det regelrett politisk sensur, mener forfatteren.

Lastet opp bildet i forsvar

Administrerende direktør i Discovery Networks Norway, som blant annet eier TVNorge, Max, Fem og Discovery Channel, Harald Strømme tar Egelands opplastning av bildet i forsvar. Direktøren har selv lastet opp bildet på sin profil.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag