*Nettavisen* Økonomi.

Facebook til himmels

Foto: (Scanpix)

Nå spekuleres det i børshype à la Google for nettsamfunnet.

Prisingen av aksjene til det populære nettsamfunnet Facebook har steget så mye som 42 prosent de siste fire månedene. Handelen av aksjene foregår på uoffisielle børser for private selskaper i USA.

Oppturen kommer etter at selskapet endelig tjener penger. I tillegg til dette kan Facebook melde om at antallet brukere har kommet opp i utrolige 300 millioner over hele verden.

Mot børsnotering
Det er nåværende og tidligere ansatte i Facebook som har lagt ut sine aksjer i selskapet for salg på de uoffisielle børsene. Disse aksjene handles nå til 21 dollar pr. aksje, noe som tilsvarer en prising på hele Facebook på 9,5 milliarder kroner eller 53,6 milliarder kroner.

I juli ble Facebook-aksjen handlet til 14,77 kroner pr. aksje, noe som har gitt en opptur på 42 prosent på bare fire måneder. Det er den stadige oppturen i antallet brukere og bedret inntjening i selskapet som drar opp kursen. I tillegg til dette spekuleres det i at en børsintroduksjon av selskapet kommer tidligere enn forventet.

Til nyhetsbyrået Bloomberg sier analytiker Paul Bard i Renaissance Capital at han venter en børsintroduksjon i løpet av de neste 12 til 18 månedene.

Ny Google-hype
Nå spekuleres det i at en børsnotering av Facebook vil dra i gang like stor interesse som Googles suksessfulle introduksjon på Wall Street.

Verdens største søkeselskap på internett solgte utrolige 19,6 millioner aksjer til kurs 1,67 dollar da de ble notert i 2004. Dette ga selskapet en markedsverdi på 23 milliarder dollar ved børsintroduksjonen. Siden den gang har prisen på Google i aksjemarkedet mangedoblet seg. I torsdagens handel på Wall Street ble hver Google-aksjen omsatt til hele 576,65 dollar.

Russere har kjøpt aksjer
Noen som allerede har posisjonert seg i Facebook er russiske Digital Sky Technologies og Microsoft. Begge har imidlertid betalt mer en dagens markedspris tilsier.

Digital Sky Technologies kjøpte seg inn med 200 milioner dollar i mai i år til en prising som tilsvarte 10 milliarder dollar. I 2007 kjøpte Microsoft enda dyrere, da selskapet sikret seg 1,6 prosent av aksjene til en pris som tilsvarte 15 milliarder kroner for hele Facebook.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.