Det florerer av vakre, pussige ungdomsbilder på Facebook om dagen under headingen «utfordring akseptert». Når du trykker liker på et av disse ungdomsbildene, skal personen som har lagt det ut, sende deg et kjedebrev som oppfordrer deg til også å legge ut et bilde av deg selv som ung.

Det bildet som journalist Ingeborg Senneset har lagt ut, skiller seg ut (se posten hennes lenger ned i saken).

Bildet har under ett døgn etter det ble postet, fått over 2300 likes.

- Jeg brukte et par dager på å bestemme meg for om jeg skulle poste dette bildet eller ikke, sier Senneset til Nettavisen.

- Så viktig at ingen gir opp

Bildet er tatt fra den perioden hvor hun var innlagt på sykehus for anoreksi og viser tydelig at hun er spinkel.

- Det er alltid både/og med slike bilder. Åpenhet er viktig og virkningsfullt, men bivirkninger kan forekomme. En kan vanskelig vise virkeligheten uten samtidig å løpe en risiko for «triggereffekt». Samtidig var jeg så heldig å få hjelp, over lengre tid, forteller hun.

- Derfor føles det riktig å belyse hvor viktig det er med omgivelser, arbeidsgivere, helsepersonell og omsorgspersoner som ikke gir opp, sier hun.

«Hva er vitsen med en minne-utfordring om den ikke kan gjøre litt nytte for seg?» spør hun i teksten til bildet.

- Jobbet mellom sykehusopphold

Senneset var til sammen innlagt på sykehus i tre år. Hun kan mye om temaet og har mye å formidle.

- Det er mye å ta tak i rundt spiseforstyrrelser, for både gutter og jenter, unge og godt voksne. Jeg synes det er viktig å få frem at man ikke trenger å være 100 prosent frisk for å kunne jobbe. Å jobbe gir mening og gjør mange godt. Selv har jeg jobbet gratis og som frivillig mellom sykehusopphold. Det var fint å føle at jeg ga noe tilbake for hjelpen jeg fikk, men også en bevisst handling for å holde motivasjonen oppe. Å ha noe å stå opp for og spise for var nødvendig i mitt tilfelle.

- Nav så for seg en karriere som uføretrygdet

Senneset er en ivrig forkjemper for ytringsfrihet gjennom sitt engasjement i norske PEN, hvor hun sitter i styret.

- Selv om jeg personlig ikke ønsker fokus på min egen sykehistorie, som er vel kjent etter hvert, synes jeg det er viktig å ikke trekke opp stigen etter meg når jeg er av de heldige som har fått hjelp og klart meg. Nav så for seg en karriere som uføretrygdet. Jeg har nå jobbet tre år som journalist i Aftenposten uten en eneste sykedag. Det er av samme grunn jeg har sagt ja til å skrive bok for Cappelen Damm om sykehustiden. Helst ville jeg glemt hele perioden og gått videre, men hvem snur jeg da ryggen til, spør hun.

- Jeg ble ikke ansatt gjennom Nav, men flyttet til Oslo for å gjøre det jeg brant for - og var så heldig å få en sjanse, forteller hun.

Senneset ble fast ansatt i juni.

- Jeg er ikke frisk, men vil ikke bli sett på som syk. Min rolle er først og fremst som journalist i Aftenposten og styremedlem i PEN.

- Handler ikke om meg

- Hvordan er det å få så mange likes?

- Haha, likes er fint, men det er forhåpentligvis et tegn på engasjement for en av de største samfunnsøkonomiske utfordringene vi står overfor. Dette handler ikke om meg, det handler om en ganske fortvilet situasjon hvor vi bruker store summer på psykiske lidelser uten helt å knekke koden, sier Senneset - og legger til at:

- Selv om jeg er utdannet sykepleier og har jobbet mye med psykiatri, har jeg ikke spesifikk faglig bakgrunn på området. Derfor setter jeg særlig pris på at psykolog Peder Kjøs også har gitt anerkjennelse for at jeg delte dette bildet. Det gir en faglig støtte som betyr mye, avslutter hun.