*Nettavisen* Økonomi.

Facebook ville «ta en Apple»

Facebook sier at de tidligere har fått kritikk til endringer utgitt for raskt. Derfor har introduksjonen av verktøyene blitt utsatt.

Det lyktes de ikke med - av to hovedårsaker.

For omtrent ett og et halvt år siden, hadde Facebook store planer om å lag sin egen smarttelefon.

Mark Zuckerberg hadde håndplukket en gruppe med utviklere, som jobbet i et eget bygg - atskilt fra resten av de ansatte i Facebook. Det var kun de som jobbet nært med prosjektet som hadde tilgang til arbeidsplassen.

Målet var å gjøre som Apple - å bygge en egen mobiltelefon der både maskinvaren og programvaren var utviklet av samme selskap, nemlig Facebook.

To årsaker
Det ambisiøse prosjektet tok imidlertid slutt. Liz Gannes og Ina Fried i All Things Digital - et teknologinettsted som samarbeider med blant annet Wall Street Journal - har sett nærmere på Facebooks mobilprosjekt, og funnet ut at det var to hovedårsaker som gjorde at prosjektet ikke ble vellykket.

Den første årsaken skal ha vært kostnadene.

- Prosjektet gikk raskt utenfor Facebooks kompetansenivå, og inn i budsjetter som var umulige uten en børsnotering eller kanskje pengeinnsamling i milliardklassen, skriver Gannes og Fries i sin reportasje.

Jobber fortsatt med mobil
Den andre årsaken skal visstnok ha vært sjalusi innad i Facebook. Selskapet har alltid hatt en flat organisasjon, der alle bidrar på samme nivå.

- Det å ha en hemmelig gruppe, som jobbet fra en separat bygning, skapte mye interesse og sjalusi fra andre ansatte, sier flere kilder, ifølge All Things Digital.

Disse tingene bidro til at de som var involverte i prosjektet mistet troen - ettersom de begynte å frykte en maktkamp og at de ikke ville ha friheten til skape noe som virkelig kunne konkurrere med Apples iPhone.

I disse dager jobber Facebook med en telefon som vil bli bygget av HTC og ha en programvare som er basert på Googles operativsystem, Android.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.