*Nettavisen* Økonomi.

Færre konkurser

Brønnøysundregistrene melder om kraftig konkursnedgang i fjor. Likevel ble det ble registrert nesten 34.000 nye bedrifter.

13.04.06 13:50

- Med unntak av Troms, som hadde like mange konkurser som i 2004, var det nedgang i alle fylkene, sier direktør Erik Fossum ved Brønnøysundregistrene i årsmeldingene som ble fremlagt onsdag.

NA24 - din nye næringslivsavis

Færre konkurser
Antall konkurser i Norge fortsetter å synke. Det var en topp i 2003 med hele 5.000 konkurser. Tallet gikk ned med 800 i 2004 og i fjor var det ytterligere en nedgang på 767 til 3.502 selskapet som måtte kaste inn håndkleet.

- Det ser ut til at den nye given i næringslivet på grunn av stabil kronekurs og lave renter på nytt gir utslag i form av lavere konkurstall, heter det i meldingen. Varehandel, reparasjon av kjøretøy, eiendomsdrift og forretningsmessig tjenesteyting var sektorene som hadde flest konkurser med hele 33 prosent av alle i fjor.

57 prosent av avviklingene var i private selskaper og 39 prosent var personlige konkurser. Antall tvangsavviklinger gikk kraftig ned i fjor, med hele 527 færre enn året før heter det.

- Grunnen til det høye tallet på tvangsavviklinger i 2004 var at nærmere 700 selskaper ble tvangsavviklet fordi de ikke hadde økt aksjekapitalen til 100.000 kroner innen fristen, skriver Brønnøysundregistrene.

I fjor sto Foretaksregisteret for 869 tvangsavviklinger. Hovedårsaken var manglende revisor eller at styret ikke var komplett.

Altinn stadig bedre
Brønnøysundregistrene har kontroll på det meste av data om bedrifter og personer i Norge. Deres nye portal Altinn ble etablert for to år siden. Altinn er underportal for dialog med det offentlige på internett, på mange måter også myndighetenes portal for dialog med næringslivet. Portalen skal inneholde tekniske infrastrukturer slik at det skal være enklere å elektronisk innrapportere opplysninger om din bedrift. En etterlengtet fornyelse av det offentlige.

Altinn vokser både på transaksjoner og etater som blir med i samarbeidet. Fra starten har tallet på unike brukere økte fra 130.000 i 2004 til 1,3 millioner i fjor.

- Det er hyggelig å konstatere at Altinn er en suksess, sier direktør Fossum ved Brønnøysundregistrene.

Les hele rapporten her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.