*Nettavisen* Økonomi.

Færre svindler deg

SVINDEL: Her lurer 24-åringen til seg penger med et falskt bankkort. Han rakk å svindle til seg over 170.000 kroner fra totalt 24 Kiwi-butikker før han ble stoppet. Foto: POLITIET

Svindel av bankkort faller tilbake.

I 2010 ble det registrert kortsvindel for 200 millioner kroner, viser tall rapportert fra bankene tilsluttet Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO). Det er en nedgang på 15 millioner kroner sammenlignet med året før.

– Økt bruk av chip, regionsperrer, mobil-varsling samt effektivt politiarbeid, er trolig noen av årsakene, skriver Stine Neverdal, senior kommunikasjonsrådgiver i FNO i en melding

Banknæringen anser kortsvindel som alvorlig kriminalitet, og det legges stor vekt på sikkerhetsløsninger for å motvirke dette. Hvis du ikke har gjort noe uaktsomt og opplever at kortet blir misbrukt etter å ha blitt skimmet eller kopiert, dekker banken tapet.

Sperre- og varslingstjenester
De som står bak kortsvindelen er ofte organisert i kriminelle nettverk. Bankene har innført ulike tiltak for å bekjempe slik svindel. Regionsperre, slik at du selv kan sperre kortet ditt for bruk i deler av verden, samt mobilvarsling og ulike overvåkingssystemer i bankene, er eksempler på dette. Effekten av alle disse tiltakene er at bankene i Norge har redusert tapene på tross av stor aktivitet fra de kriminelle rundt i Europa.

– Det er positivt at politiet det siste året har satt stort trykk på å etterforske kortsvindelsaker, skriver Neverdal.

Ved mistanke om at kort er kopiert sender bankene ofte ut nye kort til kunder som har benyttet kort i terminalen eller minibanken der kopieringen har foregått. Samtidig sperres de gamle kortene. Dette skjer også i tilfeller der det ikke er tappet penger fra kundens konto.

Rekordmye kortbruk
Nordmenn ligger i verdenstoppen når det gjelder kortbruk. Vi bruker i økende grad kort også ved betaling av mindre beløp.

- Det er viktig å skjule pinkoden når du taster den inn. Ikke glem dette når det er mange mennesker rundt deg ved trafikknutepunktene, eller når du er ute på byen, mener Neverdal.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.